Gå til sidens hovedinnhold

- Gå på lønningskontoret!

Stortingspresidenten mener at SV-ere på Stortinget kan be om lavere lønn enn de andre.

Stortinget vedtok tirsdag formiddag et solid lønnshopp for topp-politikerne mot stemmene fra SV. Det har fått Høyres Inge Lønning og Frps Carl I. Hagen til å foreslå at SVs stortingsrepresentanter bør tjene mindre enn sine kolleger.

Da Stortinget startet debatten om lønnsøkningen tirsdag, minnet Jagland (Ap) om at det er fullt mulig for SV-erne å be om lavere lønn enn de andre.

- Jeg vil minne om at lønn og godtgjørelse er noe en har krav på, men ikke plikt til å godta. Erling Folkvord (RV) gikk i sin tid på lønningskontoret fordi han var uenig i den lønnen som han fikk. Det skapte ingen problemer, og det kan andre også gjøre, sa Jagland.

Apekattoppgjør
Sosialpolitisk talskvinne for SV, Karin Andersen, tok et kraftig oppgjør med Stortingets visepresident Carl I. Hagen.

- Hagen sa i en debatt på tv mandag at «if you pay peanuts, you get monkeys». Det sier alt om et syn på mennesker som jobber i butikker, som vasker, som jobber på sykehjem. Det er ingen realisme i at de skal kunne tjene like mye som en stortingsrepresentant, men de skal ikke finne seg i å bli kalt monkeys fordi lønnen deres er lav, sa Andersen.

Andersen tilbakeviste forslaget om at hun bør avstå fra å gå opp i lønn med at forslaget om lønnsøkning på 6,2 prosent er et prinsipielt spørsmål.

- Det er Stortinget som skal ta stilling til lønnsøkningen. Dette er et politisk spørsmål, ikke et privat spørsmål.

- Het kamp om stortingsplasser
Andersen viste til finanskrisen og det at mange er redde for å miste jobben som begrunnelse for at Stortinget bør si nei til en lønnsøkning. Hun har heller ikke sansen for at lønnen på Stortinget bør være høy for å sikre rekrutteringen av flinke politikere.

- Vi har ansvaret for at stortingsrepresentantene har en riktig lønn. Men når vi ser på nominasjonskampene rundt omkring i fylkene ser det ikke ut som om politikere synes det er for lav lønn og dårlige arbeidsforhold på Stortinget, sa hun.

- SV trekker allerede seks prosent
Parlamentarisk leder Inge Ryan i SV minnet om at stortingsrepresentantene fra SV allerede har lavere lønn enn de andre stortingsrepresentantene.

- Vi betaler en partiskatt på seks prosent, som vil øke til åtte prosent, sa Ryan som sterkt understreket at Stortinget ikke bør gå inn for en lønnsøkning som er større enn det folk flest får.

- Hundset av media og andre
Venstre-leder Lars Sponheim skammer seg ikke for å gå inn for en lønnsøkning på 6,2 prosent.

- Er det noen som fortjener den lønnen som de får, så er det stortingsrepresentanten. Mange jobber hardt døgnet rundt, det er mange forsakelser og mange gir avkall på karriereløp. De finner ser i å bli hundset av media og andre. Man gjør en god jobb, men en skal ikke få skryt, sa Sponheim.

Etter lønnsøkningen vil stortingsrepresentanter tjene 694.500 kroner, statsråder 1.029.000 kroner, mens statsminister Jens Stoltenberg og stortingspresident Thorbjørn Jagland får 1.266.000 kroner i året.

Lønnsøkningen til topp-politikerne gjelder fra oktober i år til oktober neste år.

Her kan du se alle innstillingene om lønnsøkningen fra Stortinget (ekstern link)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken