Gå til sidens hovedinnhold

Galopperende fiskefrykt

Tunfiskmangel får japanske kokker til å vurdere nye råvarer.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tunfiskfascinasjonen i Japan er enorm. Landet har flere ord på fisken som er standard på menyen hos enhver sushirestaurant. Men en markant nedgang i fiskekvotene og økte råvarepriser får japanerne til å se rødt, ifølge New York Times.

NA24 - din næringslivsavis

Det store overfisket av tunfisk har fått globale fiskerimyndigheter til å sette ned kvotene. Dette fører igjen til at prisene på japanernes kongefisk har svømt oppover, og at kokker nå eksperimenterer med nye og billigere alternativer.

- Det er som om USA skulle gått tom for biff. Sushi uten tunfisk er rett og slett ikke sushi, sier Tadashi Yamagat, visepresident i organisasjonen for japanske sushikokker, ifølge avisen.

Stor appetitt et problem
Problemet skyldes den økende appetitten til sushi- og sashimispisere utenfor Japan. Spesielt innbyggere i land som Russland, Sør-Korea og Kina har vært med på å fråtse prisene oppover. Fiskeeksperter sier ifølge avisen at fiskemangelen og de økende prisene er et tiltakende problem.

I fjor ble flere titalls land enige om å kutte tunfiskkvotene etter med 20 prosent i det østlige Atlanterhavet og i Middelhavet for å opprettholde bestandene. Siden starten av fjoråret har snittprisen på importert frossen tunfisk steget med over 30 prosent, ifølge Japans fiskeribyrå.

Hest
En restauranteier husker tilbake til når de sist hadde problemer med å få tak i tunfisk. Også da eksperimenterte de med andre smaker som røykt hjortekjøtt og rå hest.

- Vi smakte det, og hestesushi var ganske godt, sier Shigekazu Ozoe, ifølge New York Times.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren