Gå til sidens hovedinnhold

Gambler på valgdeltakelsen

Kommunene vil gjerne vinne 100.000 kroner.

I alt 82 kommuner og to bydeler i Oslo jobber i dag hardt for å få flest stemmegivere. Høy valgdeltakelse og 100.000 kroner er ikke det verste som kan skje en norsk kommune, mener Høylandet kommune.

Mest demokratisk
De tok initiativ til Demokratimesterskapet 2009, hvor alle landets kommuner og bydeler er invitert til å kjempe om tittelen «Norges mest demokratiske kommune».

Sjekk om din kommune er med i konkurransen her.

Ideen er å gi innbyggerne i de påmeldte kommunene en ekstra grunn til å stemme ved årets stortingsvalg, skriver Nordlys.

Ved forrige stortingsvalg benyttet kun tre av fire nordmenn seg av stemmeretten sin.

- Vi får se i kveld om konkurransen har hatt noen effekt, sier prosjektleder Siri Bye Guldbækhei Johansen.

Følges på Twitter
Hun forklarer at bakgrunnen til prosjektet var et ønske om mer fokus på demokratiet som institusjon i valgkampen.

- Vi oppfatter det sånn at mange velger å ikke stemme fordi de ikke føler nærhet til det politikerne snakker om, synes at de farer med løgn eller at deres stemme ikke har noe å si. Vi mener det er like viktig å stemme for å vise at det er velgerne som egentlig sitter med makta og at det er vi som tjener på et sterkt demokrati, forklarer Bye Guldbækhei Johansen.

Kampen kan følges på flere av kommunenes nettsider. Det går også an å følge demokratikonkurransen på Twitter.

I tillegg til førstepremien er det allerede mange interne kamper mellom nabokommuner landet rundt.

Spenning i Oppegård
I 2005 var det Oppegård kommune som hadde den beste valgdeltakelsen med 85,5 prosent. De er en naturlig deltaker i årets mesterskap.

- Vi har jo vært best på valgdeltakelse to stortingsvalg på rad. Både i 2001 og 2005 har deltakelsen vært Norges høyeste. I år er vil meldt på av en aktiv borger her i kommunen, forklarer ordfører Sylvi Graham (H) til Nettavisen.

- Nå gleder vi oss til resultatet, men jeg tar ikke seieren på forskudd. Det er mange mindre kommuner med i konkurransen og de har sikkert mobilisert sine innbyggere.

At Oppegårds innbyggere tar borgerplikten på alvor, mener Graham er en av grunnene til at kommunen alltid har stor valgdeltakelse. Tydelige lokale politikere som senere har gjort nasjonal karriere er kanskje også en grunn.

- Kjell Magne Bondevik har bodd her en årrekke. Rolf Presthus, Jan Petersen og Tore Haugen har alle vært Høyre-ordførere i Oppegård og så tatt steget inn på den nasjonale arena. Selv står jeg på 3. plass på Høyres liste i Akershus, så jeg kan bli den neste som følger opp denne tradisjonen, medgir Graham.

Mange sikre på seier
- Vi venter å få inn resultatene på antall stemmegivere rett etter at valglokalene er stengt i de enkelte kommunene, sier Lise Marie Mørkved til Nettavisen. Hun jobber med oppdateringer underveis. Tirsdag vil en vinner bli kåret.

- Hva pengene skal brukes til er det innbyggerne i vinnerkommunen som skal bestemme. Jeg vet at flere kommuner er så sikre på å vinne at de allerede har bedt om å få innspill fra sine innbyggere, sier Mørkved.

Kommentarer til denne saken