Gå til sidens hovedinnhold

- Gamle holdninger fra Høyre

Helga Pedersen (Ap) slår ned det hun mener er urgamle holdninger. Hvor lenge vil du at pappa skal være hjemme?

Høyres stortingsrepresentant Linda C. Hofstad Helleland går tirsdag ut og sier at hele fedrekvoten må fjernes etter barnefødsler.

Les mer på Høyres nettsider (ekstern lenke)

Dette får Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen, til å reagere.

- Dette er gamle holdninger som ikke har noe å gjøre i 2010, sier Pedersen til Nettavisen.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Må vi styre foreldrene?

- Jeg er veldig uenig
I dag er fedrekvoten på ti uker, og tar ikke far sin del, mister familiene disse ukene. Dette vil ikke Helleland ha noe av.

- Tiden er moden for å gi familiene full valgfrihet, sier Helleland til Adresseavisen. Hun sier at Høyres kvinneforum nå vil fremme saken for Høyres landsmøte.

Helga Pedersen er sterkt uenig.

- Jeg er veldig uenig. Jeg mener hele deres tilnærming er feil. Pappapermisjon handler ikke om å tvinge fedrene til å være sammen med barna sine. Jeg tror alle fedre som er hjemme med barna sine synes det er flott, og det er en mulighet de ikke hadde tidligere, sier Pedersen.

Hun påpeker at dagens pappapermisjon er veldig godt innarbeidet.

- Det er en ordning fedrene er veldig godt fornøyd med, og jeg tror det er veldig godt for barna å få mulighet til å knytte tette bånd med fedrene fra starten av, sier Pedersen.

- Kampsak for Helleland
Aps parlamentariske leder sier hun ikke er overrasket over at utspillet kommer fra Helleland.

- Jeg har oppfattet at dette har vært en kampsak for Linda Hofstad Helleland lenge, men så langt har hun ikke fått gjennomslag for det i Høyre. Så det blir jo spennende å se om hun får gjennomslag for dette denne gangen, sier Pedersen til Nettavisen.

- Utspillet fra Helleland viser at det fortsatt finnes gamle holdninger til fedre og fødselspermisjon, sier hun.

- Synes du dagens pappapermisjon er bra nok som den er?

- Det er i hvert fall gjort kjempestore fremskritt i løpet av de siste 15-20 årene, at man fikk en pappapermisjon i Norge. Og så har den blitt betraktelig utvidet de siste årene, sier hun.

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) er tilhenger av å tredele permisjonen: en tredjedel til mor, en tredjedel til far og en siste valgfri del. Heller ikke dette synes Pedersen er noen god løsning.

- Jeg er ikke enig i en tredeling av permisjonen. Jeg mener at man ved ti uker til far sikrer at far er hjemme lengre enn en sommerferie, og så har man noen uker som er øremerket mor de første ukene etter fødselen. Så er det opp til familien å dele resten ut fra hvilken praktisk hverdag man lever i. Jeg synes dagens ordning har en god balanse, sier Pedersen, som påpeker at også Frp støtter slik tankegang, og at dersom Høyre og Frp kommer til makta, er det en fare for at dette vil bli reel politikk.

LO: - Vil skru tiden tilbake
Pedersen får full støtte fra LO:

- Å fjerne fedrekvoten av foreldrepermisjonen er å fjerne en av bærebjelkene i likestillingspolitikken. Fedrekvoten har gjort det mulig for fedre i alle bransjer å tilbringe tid sammen med barna mens de er små, ikke bare de som har en medgjørlig arbeidsgiver. Det er slett ikke i alle miljøer og bransjer det er en selvfølge at far tar pappaperm, sier LOs nestleder Gerd Kristiansen.

Hun er overrasket over utspillet:

- Jeg er overrasket og forundret over at Høyrekvinnene ønsker å skru tiden tilbake. Fedrekvoten har ført til at mange barn får mer tid med pappaen sin enn de ville fått uten denne løsningen. Vi ønsker en utvikling i stikk motsatt retning av Høyrekvinnene, nemlig at fedrekvoten utvides ytterligere og at fedre gis selvstendig opptjeningsrett.

- Vet ikke om dette er riktig
Høyreleder Erna Solberg er opptatt av at hun som partileder ikke skal drive sensur av ethvert innspill som partifeller kommer med.

- Når våre kvinnepolitikere velger å sende forslaget som en resolusjon til landmøte, synes jeg ikke det er riktig å blande meg inn i det nå, sier Solberg til Nettavisen.

«Tiden er moden for å gi familiene full valgfrihet», uttalte Helleland tirsdag morgen.

- Er du enig med Helleland?

- Jeg er for fri valgfrihet, men vet ikke om dette er det riktige, svarer Solberg diplomatisk.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken