Søndag kveld kunne Avinor opplyse om at luftrommet over Sør-Norge igjen er åpnet, og at også Oslo Lufthavn Gardermoen er åpnet for flytrafikk. Hovedflyplassen er imidlertid kun åpnet for avganger og ikke ankomst, heter det i en pressemelding.

«Oslo Lufthavn, Gardermoen (OSL) blir åpnet for begrenset trafikk. Utvidelse vil kunne skje gradvis utover natten. Luftrommet over Kristiansand lufthavn, Kjevik, Torp og Rygge vil fortsatt være stengt. Det vurderes utover kvelden og natten om luftrommet over disse flyplassene kan åpnes», opplyser Avinor.

Kan bli kortvarig
Gleden for flyfolket kan imidlertid bli kortvarig.

Ifølge Meteorologisk institutt er det nemlig ventet mer aske i store deler av Norge mandag og utover den kommende uken.

- Det har vært en bedring nå i kveld, kanskje med unntak fra helt øst i Finmark. Og det ser ikke så verst ut i natt heller. Men utover ettermiddagen mandag vil spredningen av aksen bli større i områder i Nord-Norge, og etter hvert også i Sør-Norge, sier statsmeteorolog Inger-Lise Aasen til Nettavisen søndag kveld.

- Mot kvelden vil store deler av Norge ha aske over seg. Dette vil vedvare tirsdag og fram til morgenen onsdag, forteller hun.

- Blir nok stengt igjen
Statsmeteorologen mener likevel at det var en korrekt avgjørelse av Avinor å åpne Oslo Lufthavn Gardermoen igjen søndag.

- Jeg tror det var en veldig god vurdering. De er eksperter på slik og har nok helt sikkert tatt en riktig avgjørelse. Det ser som sagt bra ut i kveld og i natt. Man må jo benytte seg av luftrommet mens man kan. Konklusjonen er vel at det vil bli stengt igjen utover ettermiddagen i morgen, sier Aasen til Nettavisen.

Avinor opplyser at de overvåker situasjonen fortløpende, og at en ny oppdatering angående luftrommet over Norge vil komme mandag morgen klokken 09.00. Luftrommet over hele Norge har vært stengt fra torsdag 15. april på grunn av vulkanutbruddet.

- Oslo er åpnet for begrenset trafikk, men her vil vi gradvis åpne mer og mer utover natten. Fra vår side vil denne flyplassen være fullt operativ fra mandag morgen, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NRK om situasjonen på Oslo Lufthavn.

Prioriterer ambulanser
Det kommer fortsatt til å være prioritering av hva salgs trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som er åpent.

Avinor opplyser om at ambulanseflyginger vil bli prioritert, og at det derfor ikke er plass til avvikling av samtlige ruter.

Avinor presiserer at flypassasjerer må forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight.

Landet på Værnes
Avinor meldte tidligere søndag at luftrommet i størsteparten av Norge kunne bli åpnet i løpet av søndagskvelden.

Søndag morgen ble flytrafikken nord for Kristiansund åpnet, og senere på dagen ble også trafikken nord for Bergen åpnet.

Fem fly fra Icelandair har også landet på Værnes lufthavn, mens SAS har startet passasjerflyvinger nord for Trondheim.

Luftrommet over Vestlandet fra og med Stavanger lufthavn og videre nordover er også åpnet for flytrafikk til og med Berlevåg. Luftrommet lengst øst i Finnmark, som omfatter lufthavnene Kirkenes, Vadsø, Vardø og Båtsfjord - er ikke tilgjengelig.

Norwegian opplyser på sine nettsider at de trolig vil fly innenriks i Norge og Sverige fra og med mandag, mens flyginger til Danmark etter all sannsynlighet fortsatt vil være kansellert. Søndag kveld flyr Norwegian Trondheim-Bodø-Tromsø samt retur, og Trondheim-Bergen og retur. SAS opplyser at de vil fly rundt 200 innlandsflyginger.