Gå til sidens hovedinnhold

Gatepresten ønsker muslimer velkommen

Moské vil innta Torgallmenningen i Bergen til fredagsbønn. - Helt greit, sier gatepresten i byen.

(iBergen.no) Menigheten Bergen Moské er i ferd med å flytte fra sine lokaler i Nøstegaten. Bergen kommune vil ha muslimene ut innen utgangen av mars fordi huset ikke tilfredsstiller brannforskriftene.

Mangler hus
Problemet er at den muslimske menigheten mangler et nytt sted å utøve sin tro. De har kjøpt nye lokaler i Jekteviken, men på grunn av vanskelig økonomi og diverse byggeproblemer vet de ikke når de kan flytte inn.

- Vi kan ikke bli stående på gaten 1. april. Hvis så skjer må vi demonstrere med våre egne midler. Vi vurderer fredagsbønn på en offentlig plass, for eksempel Torgallmenningen eller Festplassen, sier Abderraouf Fsilly, nestleder i Bergen Moské, til Bergensavisen.

Å utbedre lokalene på Nøstet vil koste minst 165 000 kroner. Det synes Henning Warloe er for dyrt med tanke på at det er søkt om rivningstillatelse for bygget.

Presten positiv

Tidligere gateprest Thor Brekkeflat blir slett ikke provosert over at muslimene truer med å flytte sine bønnemøter ut i det offentlige rom hvis de blir kastet ut av moskeen på Nøstet.

- Vi er vant til å ha gategudstjenester i Bergen, jeg ser slett ikke forslaget om fredagsbønn som noen trussel, sier Brekkeflat til iBergen.no.

Selv tror den tidligere gatepresten at dette er en kamp muslimene nå tar, mens de venter på at Bergen Moskes nye lokaler i Jekteviken blir ferdig.

- I mellomtiden må de gjerne ha sin fredagsbønn på Torgallmenningen, mener Brekkeflat.

- Må ha tillatelse
Bergen Moské må ha tillatelse fra Bergen kommune for å flytte fredagsbønnen sin til Torgallmenningen.

Politiinspektør Svein Erik Krogvold ved Hordaland politidistrikt sier til iBergen.no at muslimene neppe må søke politiet om tillatelse, hvis de skulle ha sin fredagsbønn på Torgallmenningen. Men bønnemøtet trenger grunneiers tillatelse.

- Dette er et religiøst møte, da trenger man vanligvis ikke politiets tillatelse. Men vi må vurdere det rent sikkerhetsmessige. Det vil si publikums sikkerhet, og at den vanlige ferdsel ikke forstyrres.

- Men foreløpig ser jeg på denne saken som et utsagn fra Bergen Moské i forbindelse med den dialogen de har med Bergen kommune, sier Krogvold.

Hva synes du? Bør muslimene kunne avholde fredagsbønnen på Torgalmenningen. Si din mening her

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai