KROATIA-TYRKIA 2-4 (e.str.k.): - Jeg vil gratulere begge lag med en flott fotballkamp. Denne kampen viser hvorfor fotball er den mest dramatiske og populære idretten i verden. Spillerne mine la ned en heltemodig innsats og jeg har ingenting å utsette på noen av dem. Straffespark er et lotteri, sa Kroatias trener Slaven Bilic etter at hans lag var slått ut av europamesterskapet i fotball.

Tyrkia har snudd kamper på sensasjonelt vis tidligere i EM, men aldri på en måte som i kvartfinalen mot Kroatia fredag kveld.

Klokka viste 118 minutter og 40 sekunder da Kroatia tok ledelsen gjennom Ivan Klasnic. Etter 118 drepende kjedelige minutter ledet altså Kroatia 1-0 med ett minutt og 20 sekunder igjen å spille.

Det var mildt sagt fortjent, selv om tyrkerne hadde mest krefter i ekstraomgangene.

Sensasjonell snuoperasjon!
Men disse tyrkiske spillerne legger seg ikke ned før de må. På grunn av feiringen valgte kampens italienske dommer å legge til tid. Den benyttet Tyrkia sensasjonelt godt.

Nesten ett minutt på overtid av andre ekstraomgang banket keeper Rüstü Recber et frispark så langt han kunne mot Kroatias mål. Ballen ble liggende i feltet, 15 meter fra mål, og ett minutt og ett sekund på overtid satte Semih Sentürks skudd i nettmaskene.

Dermed ble det utrolig nok straffekonk på Ernst Happel stadion i Wien!

Tre straffemisser
Nå hadde overtaket skiftet til tyrkiske hender og det var tydelig å se i straffesparkkonkurransen. Kroatias bestemann - Luka Modric - bommet med det første forsøket.

Arda Turan scoret for Tyrkia. Dario Srna utlignet, men Semih Sentürk ga tyrkerne ledelsen igjen. Og da Ivan Rakitic bommet med Kroatias tredje forsøk, skjønte man hvor dette bar.

Hamit Altintop scoret til 3-1 og da Mladen Petrics straffe ble reddet, ble Tyrkia klar for semifinalemøtet med Tyskland.

- Dette er ubeskrivelig! Hvis vi kan fortsette som dette og tro på oss selv, er alt mulig. Det var bra at vi beholdt roen på slutten. Tidligere har vi ikke vært i stand til det, men i kveld var vi kalde som is, sa Altintop, ifølge Reuters.

Men det blir et sterkt redusert tyrkisk lag som møter Tyskland i semifinalen.

Fire mann utestengt
Kaptein Emre Belözoglu er fortsatt skadet, målvakten Volkan Demirel er utestengt i ytterligere én kamp etter sitt røde kort mot Tsjekkia og tre nye og viktige spillere pådro seg karantene i fredagens kvartfinale mot Kroatia.

Trener Fatih Terim må nå finne ut hvem som skal erstatte Tuncay Sanli, Arda Turan og Emre Asik, som alle må stå over semifinalen på grunn av sine gule kort i denne kampen.

I tillegg måtte også Servet Cetin, Tümer Metin og Emre Güngör stå over kvartfinalen på grunn av skader.

314

Kroatia var på forhånd nokså klar favoritt mot Fatih Terims Tyrkia og det var også det blåkledte laget som skapte den største sjansen i første omgang.

Enorm sjanse for Olic
Ivica Olic klart på uforklarlig vis å treffe tverrliggeren fra fire meter da han fikk åpent mål etter et innlegg fra Luka Modric snaut 20 minutter etter avspark.

Han sover ganske sikkert dårlig natt til lørdag.

Samme mann fikk en god mulighet seks minutter etter pause, da han våkent snappet opp en bakoverheading fra en uoppmerksom tyrker, men heller ikke denne gang fikk Olic ballen i mål.

Tyrkia måtte gjøre en rekke forandringer på laget på grunn av skader og suspensjoner. Volkan Demirel og Mehmet Aurelio sonet karantene, mens kaptein Emre Belözoglu og tre andre spillere satt med skader på sidelinjen.

Tuncay Sanli ble plassert sentralt på midtbanen og var blant banens beste i første omgang, mens Hamit Altintop ble flyttet fra høyreback til høyre midtbane, mens Sabri Sarioglu gikk motsatt vei.

Slaven Bilic plasserte Mladen Petric på innbytterbenken og brukte Ivica Olic som enslig spiss, med Niko Kranjcar i rommet like bak. Det fungerte dårlig.

Olic er bevegelig og skaper mye uro, men få mål. Og Kranjcar var direkte svak i sin framskutte midtbanerolle.

Svak kvartfinale
Den første omgangen gjorde Tyrkia en god jobb med å nøytralisere Luka Modric, som er så viktig for det kroatiske spillet, men i andre omgang kom den kommende Tottenham-spilleren mer til sin rett.

Likevel ga spillet som ble vist inntrykk av at begge lag skal være takknemlige for at de møtte hverandre og ikke sterkere motstand i kvartfinalen.

Det tyske landslaget fulgte sannsynligvis kampen med argusøyne, og håpet nok ganske sikkert på tyrkisk semifinalemotstand med tanke på lagets mange skader og karantener.

Det burde være trygt å sette pengene på at Tyskland går til finalen. Men så var det dette med å slå Tyrkia da.

Sjekk EM-magasinet!

Gå til sportsforsiden!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Vinn flatskjermer i Nettavisens EM-quiz