Gå til sidens hovedinnhold

Gaza by i mørke

Desperate sivile hamstrer mat og batterier.

Store deler av Gazastripen ble fullstendig mørklagt sent søndag kveld etter at det eneste kraftverket ble stengt. Palestinske myndigheter sier Israels blokade av landområdet er årsaken, og at kraftverket har gått tom for brensel.

Kratverket leverer vanligvis om lag en tredel av strømmen til Gazas innbyggere.

Palestinere i det Hamas-kontrollerte området hamstrer nå mat og batterier i påvente av kalde og mørke døgn, og myndighetene frykter en katastrofe. Sykehus skal nå være fullstendig avhengig av generatorer som driver på diesel.

- Vi har valget mellom å kutte strømmen for spedbarn på fødeavdelingen, hjertepasienter, eller å stanse operasjoner, sier Moaiya Hassanain ved det palestinske helsedepartementet til Associated Press.

Både FN og humanitære organisasjoner fordømmer de israelske reaksjonene, som er innført for å stanse gjentatte rakettangrep mot landet.

En talskvinne for det israelske utenriksdepartementet, Arye Meckel, påpeker at Gaza fremdeles mottar 70 prosent av strømforsyningene direkte fra Israel og om lag fem prosent fra Egypt. Hun mener mørkleggingen er et forsøk på å få internasjonal sympati.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?