Gå til sidens hovedinnhold

- Georgia kan stå bak

Det russiske sikkerhetsrådet skal undersøke om Georgia var delaktig i terrorangrepene.

Separatistgrupper i Nord-Kaukasus har fått skylden for de to koordinerte terrorangrepene på Moskvas undergrunnsbane mandag. Angrepet krevde 39 menneskeliv.

Nå hevder generalsekretær for Det russiske sikkerhetsrådet at Georgia har aktivt støttet terrorvirksomhet i Nord-Kaukasus, og mener Georgia kan ha vært innblandet i terrorangrepet.

Tette bånd til terroristgrupper
Nikolai Patrushev hevder Georgias spesialstyrker har tette bånd til terroristgrupper i regionen. Nå skal Russland etterforske om Georgia var innblandet.

Patrushev, som er tidligere leder av FSB (tidligere KGB), utpekte Georgia og den provestlige presidenten Mikhail Saakasjvili som mistenkt under et intervju med avisen Kommersant.

- Alle teorier må undersøkes. For eksempel, så har vi Georgia og landets leder, Saakasjvili, som har en uforutsigbar oppførsel, sa Patrushev da han ble spurt om utenlandske krefter kunne ha stått bak angrepet.

- Han har allerede startet krig én gang. Det er mulig han vil starte det igjen. Vi har informasjon om at individer i de georgiske spesialstyrkene støtter kontakter i terroristorganisasjonene i Nord-Kaukasus. Vi må også undersøke dette opp mot angrepene i Moskva, sa han i intervjuet med den russiske avisen Kommersant.

Les også: Tolv drept i nytt terrorangrep
Les også: Her er selvmordsbomberne

Styrte FSB i ni år
Patrushev var leder i FSB i ni år før Dmitrij Medvedev utnevnte ham som leder for Det russiske sikkerhetsrådet. Det skjedde i mai 2008 – tre måneder før det brøt ut krig mellom Russland og Georgia.

Bakgrunnen for krigen var at utbryterregionen Sør-Ossetia ønsket uavhengighet fra Georgia. Etter kort tid erkjente Medvedev utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia som uavhengige stater – noe som gjorde Georgia rasende.

Les også: - Jeg holder to muligheter åpne

Det russiske sikkerhetsrådet blir formelt styrt av Medvedev, og har medlemmer som statsminister Vladimir Putin, utenriks- og forsvarsministeren, samt ledere for de ulike sikkerhetsorganisasjonene.

Onsdag ble det gjennomført en nytt angrep i Dagestan like i nærheten av Russlands FSB-lokaler i regionen. Tolv mennesker, inkludert ni politimenn, ble drept i angrepet.

Kommentarer til denne saken