Gå til sidens hovedinnhold

- Gi Kristina en sjanse

Vesle Kristina (4) har ikke kommet til bevissthet etter raset på Hatlestad terrasse i fjor. Nå vil legene på Haukeland koble fra maskinen som holder henne i live.

Like etter raset i Hatlestad terrasse i Bergen natt til 14. september 2005, mistet Oddmund Hjartåker sin kone. Nå vil legene koble fra maskinen som holder datteren Kristina i live. I dag avviste Bergen tingrett et krav om at Helse Vest må utsette avgjørelsen.

Nå frykter faren at Haukeland universitetssykehus vil skru av maskinen innen kort tid.

- Gi Kristina en sjanse, sier Oddmund Hjartåker til TV 2 Nyhetene.

Kristina ligger ikke i respirator, men en maskin hjelper henne å puste.

Berget familiemedlemmer
Oddmund satt oppe og arbeidet da raset rammet Hatlestad terrasse. Først hentet han sin to måneder gamle sønn ut av jordmassene.

- Han lå inne på rommet, og jeg begynte da å grave i massene. Jeg kjente beina hans og fikk dratt han ut. Så løp jeg inn på et annet soverom med ham, og jeg så at han var uskadd. Samtidig så jeg at Kristinas seng var tom, sier Oddmund til TV 2.

Han fant også sin to år gamle datter uskadd - men Kristina på fire var begravet sammen med mor på soverommet.

Senere fikk Oddmund vite at Kristina og kona var fremme på Haukeland universitetssykehus.

- Jeg fikk beskjed om at det ikke lenger var noe å gjøre for min kone. Legen fortalte samtidig at for Kristinas del var skadene betydelig mindre enn de hadde foventet og at hun kom til å overleve, forteller han.

Kona døde
Oddmunds kone døde noen dager senere. I tiden etter raset har Oddmund opplevd å få kontakt med sin bevisstløse datter.

Det har vært flere slike eksempler.

- Jeg sa: Når jeg teller til tre, må du knipe hånden min. Det gjorde hun, sier han.

En annen gang sa han følgende:

- Kristina, jeg vet at du kan vri på hånden din. Hvis du vil kan du vri på hånden. Så gjorde hun det, forteller han.

Vil koble fra maskinen
Men legene på Haukeland ønsker å koble Kristina fra maskinen som holder henne i live. Saken har vært grundig behandlet på høyt nivå i Helse Vest, og en rekke spesialister har vurdert saken.

- Det er våre beste eksperter på sykehuset innenfor de aktuelle fagområdene, i tillegg våre fremste eksperter både fra Rikshospitalet og Ullevål. I tillegg har jo Helsetilsynet som skal granske det vi gjør, gått nøye inn i dette, og ikke funnet grunn til anmerkning verken på behandling, gjennomføring eller vår konklusjon, sier fungerende sykehusdirektør Stener Kvinnsland ved Haukeland universitetssykehus til TV 2 Nyhetene.

Oddmunds advokater mener det er en grunnleggende rett at Oddmund får prøve saken til topps i rettsapparatet først.

- Rettens beslutning kan påkjæres, men dette vil ikke hindre at behandlingen kan avsluttes, og Kristina vil da dø, skriver advokat Tor Lars Onarheim i en pressemelding.

- Helse Bergen sin beslutning har etter vår mening ikke støtte i pasientrettighetsloven, og heller ikke i legenes egne etiske regler. Legenes etiske råd har pekt på at man først etter seks måneder kan fastslå at den tilstand foreligger som legene mener at Kristina er i. Legene i Helse Vest trengte under to uker på sin konklusjon i denne saken. Helsetilsynet ser bort fra alternative syn. Her fokuseres det kun på informasjon som støtter legenes beslutning, tatt allerede 12 dager etter ulykken, sier han.

Handler om livet
- Det er vanskelig å forstå at et spørsmål om hvorvidt en livsopprettende behandling skal fortsette ikke skal kunne kontrolleres av domstolene, sier advokat Pål Magne Bakka

- Vi er enige i at i en rekke tilfeller arbeider legene, som gjør en ypperlig jobb på mange felter, under sterkt tidspress og det lar seg praktisk sett ikke rettighetsprøve. Men i denne saken er det en planlagt livsavslutning, og du kommer i en helt annet situasjon, sier han.

Oddmund nekter å gi opp håpet.

- Jeg vil at Kristina skal få alle muligheter. Kristina skal få en sjanse, og før alt som prøves kan er gjort, så er det umulig å avslutte behandlingen av henne, mener han.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken