Gå til sidens hovedinnhold

-Gi meg jobb, Bondevik

Jan Frydenlund (44) er kastet ut av arbeidslivet fordi han ikke har helse til å jobbe full tid.

- Jeg vil at statsminister Kjell Magne Bondevik skal fortelle hvordan jeg, som bare kan jobbe 50 prosent, skal få jobb når det står tusenvis av 100 prosent friske personer i arbeidsledighetskø som kan jobbe 110 prosent, sier Jan Frydelund fra Oslo til TV 2 Nettavisen.

Etter mange år i arbeidslivet, blant annet 20 år i DnB, fikk Frydenlund syn- og balanseproblemer. Dermed var yrkeskarrieren over.

- Jeg har vært på yrkesrettet attføring siden 2002, og lever nå på 66 prosent av 1999-inntekten, sier Frydenlund.

44-åringen er enig i samarbeidsregjeringens arbeidslinje, som går ut på at folk på stønader og trygd skal stimuleres til å jobbe.

Problemet er bare at ingen vil ansette ham.

- Gratis arbeidskraft
- I 2003 sendte jeg 50 søknader til forskjellige bedrifter med tilbud om å jobbe for dem uten at de måtte betale noe, siden aetat dekket utgiftene. Jeg fikk to svar, med tilbud om jobb i åtte måneder.

Etter det har det vært stopp, og Frydenlund har fått løfte om tiltak gjennom aetat, der målsetningen er å få fast jobb inn i en bedrift.

- Men det er lang ventetid for å komme inn på tiltakene. Jeg har fått brev om at jeg forhåpentligvis kan få plass i oktober eller november neste år. Jeg er heller ikke sikret en jobb etterpå.

- Presses ut
Frydenlund peker på at antallet yrkeshemmede er blitt doblet siden 2001. 315.000 nordmenn er nå uføretrygdet. I første halvår i år ble hele 16.000 nye personer uføretrygdet.

- Er du yrkeshemmet eller arbeidsledig hjelper det lite om at stadig flere bedrifter har avtaler et inkluderende arbeidsliv (IA-avtaler). Når bedriftene skal ansette nye personer, plukker de dem som er unge og friske, det er helt forståelig, sier han.

Frydenlund synes det lyder hult når Bondevik snakker om valgfrihet.

- Trygdeordningene er blitt strammet inn de siste årene for å få folk til å jobbe i stedet for å gå på trygd. Men det er hjerterått når vi ikke får jobber.

- Vi satser
Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sier at samarbeidsregjeringen har satset på å opprette arbeidsplasser for personer som trenger hjelp til å komme inn i arbeidsmarkedet.

- Vi øker innsatsen fra jul med arbeidsplasser som er spesielt tiltrettelagt for slike som er i en spesiell situasjon, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

- Frydelund ønsker en jobb med utfordringer i en vanlig bedrift ?

- Jeg kan ikke svare på situasjonen for enkeltindivider. Men som sagt øker vi stadig innsatsen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken