Gå til sidens hovedinnhold

- Gi oss Ingrid

Venezuelas president Hugo Chávez brukte Kvinnedagen til å be Farc om å løslate gisselet Ingrid Betancourt.

- Manuel Marulanda, gi oss Ingrid. Gi oss Ingrid. På Den internasjonale kvinnedagen ber jeg deg rett ut om å gjøre dette, sa Chavez under sin 8. marstale i Venezuelas hovedstad Caracas.

Utmagret og nedbrutt
I november ble videobilder av en sterkt nedbrutt Betancourt sirkulert verden rundt etter at tre Farc-medlemmer ble arrestert.

Fransk-kolombianske Ingrid Betancourt er en av den marxistiske Farc-geriljaens mest profilerte gisler. Chavez rettet lørdag en direkte henvendelse til Farcs leder Manuel Marulanda om å løslate Betancourt så snart som mulig.

Betancourt ble kidnappet av geriljaen i 2002, mens hun drev valgkamp for å bli Colombias president.

- Hun er den eneste kvinnen som fortsatt er i Farcs hender. Det er meningsløst å holde henne fanget i jungelen i Colombia, sa Chavez til et jublende publikum. Betancourts mor var blant tilhørerne, melder Reuters.

Positive til Chavez
Chavez har engasjert seg aktivt for å forhandle med Farc om å løslate politiske gisler. På grunn av Chavez venstreorienterte politikk har Farc vært mer villige til å forhandle med Chavez enn med Colombias konservative president, Alvaro Uribe. Farc har løslatt en rekke gisler de siste månedene, men har bare villet utlevere dem via Venezuela.

I januar i år skapte Chavez bølger da han ba EU stryke Farc fra sin liste over terrororganisasjoner. Han mener Farc bør anerkjennes som opprørere med et politisk mål, og at de da vil anerkjenne Genève-konvensjonen.

Colombias president Alvaro Uribe slo tilbake og sa at Farc er utvilsomt terrorister som finansierer sine operasjoner med kokainsmugling, som bruker barnesoldater, og som planter landminer for å styrte en demokratisk valgt regjering.

Farc-geriljaen ser på seg selv som en marxistisk bondehær som sier de kjemper for en mer rettferdig fordeling. Dette er et prosjekt den venstreorienterte Chavez sympatiserer med. Han har også sagt at han støtter Farcs mål, men at han er kritisk til deres metoder.

Tilbakeslag
Den 1. mars ble en av Farcs øverste ledere, Raul Reyes, drept i en kolombiansk militæraksjon i Ecuador. Reyes var kontaktmann for blant annet franskmennene i forhandlingene om en eventuell løslatelse av Betancourt.

Ifølge Chavez hadde Ecuadors president Rafael Correa diskutert mulighetene om å få Betancourt utlevert på den ecuadorianske siden av grensen mot Colombia, ettersom dette vil forkorte geriljaens reiserute.

Det kolombianske raidet i Ecuador skapte en diplomatisk krise, og Chavez uttalte at det ville forsinke arbeidet for å få flere gisler løslatt.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene