I ettermiddag klokken 14.48 lokal tid landet den aller første superjumbojeten, Airbus A380, fullastet med passasjerer på Heathrow flyplass i London.

Flyet fra Singapore Airlines er den første kommersielle flygingen til Europa.

223232

London er den første destinasjonen i Europa, og den tredje så langt på verdensbasis, for gigantflyet. Siden oktober har A380 flydd strekningen mellom Singapore og Sydney.

Fikk personlig sertifikat
Tirsdag debuterte flyet på strekningen Singapore-London, med flightnummer SQ308. Turen tok 13,5 timer, og alle de 471 passasjerene fikk hvert sitt personlige sertifikat som beviser at de var med på den historiske flyturen.

Åtte hardbarkede fans skal rett tilbake til Singapore med det samme flyet tirsdag kveld, slik at de kan skilte med å være de første som har reiste begge strekningene med A380.

- Det er også ventet at det vil være langt flere «planespotters» (spesielt flyinteresserte, journ. anm.) enn normalt, sier en talsperson for Heathrow til Times Online.

Heathrow blir hovedmål
Den britiske hovedstaden ble føyd til listen over destinasjoner da Singapore Airlines nylig fikk levert sin tredje superjumbojet.

Ifølge beregninger foretatt av Airbus, vil Londons Heathrow-flyplass bli det største internasjonale knutepunktet for de enorme flyene. Det er ventet at hele 90 fly av typen A380 vil benytte flyplassen som fast rutemål innen 2020.

Virgin Atlantic Airlines, Emirates og British Airways vil ved siden av Singapore Airlines bli de største operatørene av A380 på Heathrow.

Investerer milliarder
Britiske luftfartsmyndigheter har investert over 5 milliarder kroner for å oppgradere flyplassen slik at den kan håndtere superjumboen.

A380 kan frakte opptil 873 passasjerer dersom plassen utnyttes maksimalt.

Med standardoppsett som inkluderer første- og businessklasse på flyet vil A380 ta 525 passasjerer. Dette oppsettet inkluderer blant annet 12 suiter med dobbeltseng og skyvedører - for dem som måtte ha råd til å blåse drøye 40.000 kroner for en enveisbillett fra London til Singapore.