Torsdag var en av de mest dramatiske børsdagene i aksjemarkedets historie.

På bare noen minutter en drøy time før slutt på Wall Street stupte markedet kraftig.

Skikkelig ras
S&P 500-indeksen raste brått 8,25 prosent til 1.070 poeng. Dow Jones falt 8,8 prosent til 9.900 poeng.

Hvis børsen hadde sluttet der den lå på det verste, ville det vært det verste børsfallet siden det beryktede krakket på «Black Monday», 19. oktober 1987. Da falt Dow Jones 22,6 prosent.

Procter & Gamble, som er et av selskapene i Dow Jones-indeksen, falt i løpet av sekunder fra rundt 60 dollar til 40 dollar, et fall på rundt 33 prosent. Selskapet har umiddelbart gått ut og sagt at det ikke er kjent med forhold som skulle kunne utløse et slikt fall.

Enda verre gikk det med IT-konsulentselskapet Accenture, som brått falt fra rundt 40 dollar pr., aksje til 1 cent.

Alt tyder på at dette skyldes en teknisk eller menneskelig feil, og disse aksjene har etterpå hentet inn det meste av fallet. Mistanken rettes nå mot såkalt «high-frequency trading», superrask handel utført med datamaskiner.

New York Stock Exchange sier til Marketwatch.com at børsens systemer fungerte som normalt og hevder at de laveste handlene ikke skjedde på selve børsen. Dermed ser det ut som de skjedde på andre elektroniske markedsplasser.

Pølsefingre
Men ifølge CNBC kan hele kollapsen skyldes en megler og hans pølsefingre. I stedte for å taste inn «m», for millioner aksjer, skal han ha tastet «b», som indikerer billions (milliarder) når han la inn en ordre.

Ifølge CNBCs kilder skal personen som gjorde kjempefeilen være ansatt i finanskjempen Citigroup. Banken selv hevder at de ikke kjenner til noen slik handel, men at de etterforsker situasjonen.

Selv om en slik tabbe i seg selv neppe ville forårsake det brede stupet var markedene allerede kraftig ned og nervøse, noe som kan ha gjort at denne handlingen startet en kjederaksjon med nedsalg.

New York Stock Exchange sier til Marketwatch.com at børsens systemer fungerte som normalt og hevder at de laveste handlene ikke skjedde på selve børsen. Dermed ser det ut som de skjedde på andre elektroniske markedsplasser.

Sletter handler
Nasdaq meldte sent torsdag at de vil slette alle handler med ekstreme utslag, som ble foretatt i den aktuelle perioden.

Konkret vil det si at de vil fjerne handlene som ble gjennomført med avvik på 60 prosent eller mer sammenlignet med aksjens forrige transaksjon, eller transaksjoner rett før.

Dette vil gjelde handler i en rekke selskaper, som Accenture og Boston Beer.

Her kan du se hele listen over handler som blir slettet

Smittet over på Asia
Nervøsiteten på Wall Street smittet over på de asiatiske børsene. Den japanske Nikkei-indeksen var ned hele 2,7 prosent i morgentimene fredag, mens Morgan Stanleys Asia-indeks var ned 1,5 prosent.

Likevel var det tegn til aksjemarkedene var i ferd med å stabilisere seg etter torsdagens stup, med S&P-futuren opp 0,5 prosent i asiahandelen. Det er likevel nervøst i aksjemarkedet om dagen, og det er den gjeldssituasjonene til de europeiske PIGS (Portugal, Irland, Grekenland og Spania) som rir investorene som en mare.

Les også: Krakk i USA

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -3,20% til 10.520,32
Nasdaq -3,44% til 2.319,64
S&P 500 -3,24% til 1.128,15
Gull +2,93% til 1.209 dollar per unse