Ifølge myndighetene var det den 39 år gamle legen og majoren Nidal Malik Hasan som åpnet ild mot medsoldater på Fort Hood i Texas torsdag, der 13 personer ble drept og 30 skadd.

Nå kobles Hasan, som ligger i koma på sykehus med skuddskader, opp mot terroristene fra 11. september, skriver Telegraph.

Han skal ha tilhørt en moské ledet av en radikal imam som skal ha vært en «åndelig rådgiver» til tre av kaprerne som angrep USA den 11. september 2001.

Imamen anklaget for å støtte terrororganisasjoner
Den kontroversielle moskeen, Dar al-Hijrah, ligger i Great Falls i Virginia.

Hasan skal ha besøkt moskeen i 2001 samtidig med to av teorristene fra 11. septemberangrepet. Hans mors begravelse ble holdt her i mai samme år.

Imamen på den tiden het Anwar al-Awlaki. Han ble nektet å reise til London på et møte, på grunn av en kobling til en video som ble funnet august samme år. Han ble da anklaget for å støtte angrep på britiske tropper, og at han støttet teorristorganisasjoner.

Hasans øyne skal ha «lyst opp» da han snakket om sin dype respekt for denne imamens lære. Dette skal muslimsk medsoldat av Hasan på Fort Hood ha fortalt.

Imamen er født i Amerika, men bor nå bor i Yemen.

Ny viktig ledetråd
Etterforskerne er fremdeles usikre på hvilken motiv som lå bak massakren. Denne koblingen til moskeen kan nå være en ny viktig ledetråd.

Imamen al-Awlaki kom til moskeen al-Hijrah i januar 2001. Tre måneder senere begynte 11. september-kaprerne Nawaf al-Hamzi og Hani Hanjour å gå i moskeen hans.

En tredje kaprer skal også ha sluttet seg til.

På den samme tiden gikk Hasan til moskeen Dar al-Hijrah for å be.

Nå ønsker FBI å undersøke om han faktisk møtte terroristene der.

- Fanger opp amerikanske muslimer
Charles Allen, en tidligere ansatt hos det amerikanske sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security), har beskrevet imamen al-Awlaki som en «al-Qaeda-støtter, og tidligere åndelig leder for tre av kaprerne i 11. september angripe (...) som fanger opp amerikanske muslimer med radikale leksoner via nettet, og oppfordrer til teorristangrep fra hans hjem i Yemen».

Hasan er fremdeles i koma, ved det militære sykehuset i San Antonio i Texas. Tilstanden hans beskrives som stabil.

Skremt over å bli overført til Afghanistan
Hasan er født i Amerika i en palestinsk familie, og fikk stillingen som psykiatriker i den amerikanske hæren mot hans foreldres ønske.

Han skal etter hvert ha blitt en aggressiv kritiker av amerikanske krigføringen i Irak og Afghanistan, og skal ha prøvd forgjeves å gå fra stillingen sin.

Han tok imot soldater som returnerte fra frontlinjene, og fortalte slektninger at han var skremt ved tanken på å bli overført til Afghanistan senere i år, hvilket ville ha vært hans første år i krigssonen.

Etterforskere er usikre på Hasans motiv. Det spekuleres i personlige overbeviser, nervøst sammenbrudd, stress over hans kommende stilling i Afghanistan eller andre årsaker.

Hasan skal ha ropt ut «Allahu Akhbar» (Gud er stor) etter skytingen, og skal tidligere ha gitt bort kopier av Koranen til naboer.

Etterforskerne har ikke funnet noe som indikerer at Hasan planla angrepet sammen med noen andre.

I denne stund blir Hasans papirer, PC og mobildata undersøkt.