Gå til sidens hovedinnhold

Gikk til sengs med aktivister - nå må politiet forklare seg

Britisk overvåkingspoliti er tatt med buksene nede. Nå må de forklare seg om metodene.

Politibetjenten Mark Kennedy fortalte at han hoppet til sengs med flere av aktivistene han overvåket i løpet av en periode på sju år og på den måten fikk lokket ut informasjon.

Avsløringer i pressen viser at han ikke var den eneste som benyttet av intime overvåkingsmetoder for å infiltrere miljøbevegelsen. Nå krever politikerne svar fra britisk politi.

Må forklare seg
Tirsdag er det ventet at fungerende sjef for Metropolitan police, Tim Godwin, må svare på spørsmål om overvåkingsskandalen når han møter for en parlemantarisk komite, skriver Guardian.co.uk.

Mange vil kreve oppreisning
På kommentarplass tirsdag skriver The Guardians Tamsin Allen tirsdag at dersom metodene ikke hadde ledelsens velsignelse, bør politiet nå sørge for å identifisere i sine rekker som dermed brøt reglene. Det er ventet mange krav om oppreisning fra ofre som føler seg misbrukt, ifølge avisa.

Sjekket opp miljøaktivister
Avisa The Guardian har avslørt at flere politifolk hadde intim kontakt med aktivistene de spionerte på. Mens sjefene i New Scotland Yard avviser at de gikk god for slike metoder, har en hemmelig agent sagt at spionsex var noe organisasjonen aksepterte.

Krever gransking
Mandag blokkerte en gruppe kvinnelige demonstranter inngangen til New Scotland Yard i London med krav om en offentlig skittentøyvask knyttet til overvåkingspolitiets metoder.

Demonstrantene anklager politiet for maktmisbruk og vil ha en gransking av saken. De bar med seg bilder av blant andre Mark Kennedy. Nå krever de at New Scotland Yard går ut og identifiserer disse tjenestemennene.

- Visste du at dine kolleger brukte sex med kvinner som oss for å få ut informasjon? var spørsmålet en av de ansatte på New Scotland Yard fikk på vei inn i bygningen.

Var også i Danmark
Mark Kennedy samarbeidet forøvrig også med dansk politi da de ryddet Ungdomshuset i København i mars 2007, ifølge Ritzau.

Kommentarer til denne saken