Gå til sidens hovedinnhold

Gillian (54) risikerer pisking for blasfemi

En britisk lærerinne er tiltalt for å ha fornærmet islam etter å ha oppkalt en bamse etter profeten Muhammed.

Gillian Gibbons (54) ble arrestert i den sudanske hovedstaden Khartoum etter at hun tillot skolebarna å døpe et kosedyr for Muhammed.

En sudansk aktor opplyste onsdag at politiet er ferdige med etterforskningen og har tatt ut tiltale mot kvinnen. Gibbons skal ifølge BBC møte i retten allerede torsdag.

40 piskeslag
Gibbons risikerer seks måneder fengselsstraff samt 40 piskeslag dersom hun blir funnet skyldig for blasfemi og rasehat. Britiske myndigheter jobber intenst med å hjelpe Liverpool-kvinnen ved å opprette kontakt med sudanesiske myndigheter.

Den britiske statsministeren Gordon Brown sier han er både overrasket og skuffet over tiltalen.

Lærerinnen var på skoletur i september sammen med elevene sine fra Unity High School i Khartoum. Hun ba skolebarna om å foreslå et navn til en kosebamse, noe som var en del av undervisningsopplegget av dyr og deres omgivelser.

- Lærerinnen spurte meg hva jeg ville kalle bamsen. Jeg sa Muhammed. Jeg oppkalte ham etter mitt eget navn, sa en av skoleguttene til journalister.

Reagert på navnevalget
Flere av foreldrene til skolebarna skal ha reagert kraftig på navnevalget og tok opp saken med det sudanesiske utdanningsdepartementet. Dette resulterte i at skolelærerinnen ble pågrepet søndag.

- Dette er et svært sensitivt tema. Vi er svært engstelig over sikkerheten hennes, sier Robert Boulos sjefen for skolen hvor kvinnen arbeider.

Den sudanesiske ambassaden i Storbritannia beskriver saken som en «storm i et vannglass», og mener at saken vil snart bli løst. Derimot mener BBCs korrespondent Frank Gardner at saken kan ende på et diplomatisk nivå.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis