Gå til sidens hovedinnhold

Gir blaffen i våpenhvile

For andre dag på rad er det utropt våpenhvile I Gaza, men kampene fortsetter.

Væpnede menn fra Hamas og Fatah slåss i gatene langs stranden og rundt sikkerhetsstyrkenes baser i Gaza. Samtidig forbereder topplederne i de to frontene seg på et maratonmøte i Saudi-Arabia for å avslutte den blodige maktkampen seg imellom.

Forhandlinger i Mekka
President Mahmoud Abbas (Fatah) skal møte Hamas’ leder Khaled Meshaal i Mekka i Saudi-Arabia tirsdag. Med kong Abdullah som vert øker presset på Abbas og Meshaal for å finne et kompromiss og danne en samlingsregjering som kan erstatte den sittende Hamas-regjeringen.

En av Abbas’ medarbeidere sier til AP at presidenten villig til å bruke inntil tre dager i Mekka. Kilden vil være anonym.

Fawzi Barhoum, talsmann for Hamas i Gaza, er også innstil på at samtalene vil kreve flere dager. Gjennom sommeren og høsten har partene forgjeves forsøkt å komme til enighet om formuleringene i et felles politisk program og sammensetningen av den nye regjeringen.

Abbas krever også at Hamas skal forplikte seg skriftlig til å anerkjenne avtaler inngått av PLO, inkludert fredsavtaler inngått med Israel og en anerkjennelse av den israelske staten.

Mange drept
Bare siden torsdag har 25 mennesker mistet livet og over 230 er såret i kamper mellom Hamas og Fatah. Over 80 er drept siden forhandlingene om en palestinsk samlingsregjering brøt sammen i desember og Abbas sa han ville utrope nyvalg. Hamas kaller dette for et kupp.

Lørdag kveld erklærte Rashid Abu Shbak (Fatah), leder for den interne sikkerhetsstyrken og innenriksminister Saeed Siyam (Hamas) at de hadde blitt enige om å trekke tilbake sine væpnede menn fra gatene og avslutte mediekrigen seg imellom.

Seyaam sa på en pressekonferanse at det skal utplasseres politi på gatene for å gjenopprette lov og orden. Avtalen ble forhandlet fram i den egyptiske ambassadens lokaler i Gaza med hjelp fra egyptiske meglere.

Også lørdag utropte partene våpenhvile, uten at denne holdt. Kort tid etter søndagens pressekonferanse kunne man igjen høre skyting i gatene.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler