Gå til sidens hovedinnhold

Gir ikke tilbake fotball-millioner

Han innrømmer at 100 millioner var for mye i provisjon. Men Rune Hauge vil ikke gi tilbake noen av TV-millionene.

- I øyeblikket er det uaktuelt å gi tilbake penger. Det er ikke en aktuell problemstilling nå, sier vossingen.

I dag redegjorde konsulent Hauge, Fotballforbundets ledere og leder Olav Boksasp i Norsk Toppfotball for prosessen rundt den nye medieavtalen. TV 2 og Telenor betaler en milliard for å vise norsk fotball fra 2006 til 2008, og Hauge stakk av med en provisjon på 10 prosent.

I etterkant har blant andre kulturminister Valgerd Svarstad Haugland bedt Hauge om å gi halvparten tilbake til barne- og ungdomsidretten. Men det skjer altså neppe.

Ikke feil
- Jobben min var å sikre fotballen mest mulig. Det ble store tall, og vi er enige om at avtalen slo slik ut at provisjonen ble for stor. Jeg sier ikke at det ble gjort noe feil i forkant, men i etterpåklokskapens tegn er provisjonen for stor. Verdien lå kanskje på 6-700 millioner, men i tillegg betalte man kraftig for eksklusivitet og posisjonering, sier Rune Hauge.

Norsk Toppfotballs Olav Boksasp sier at klubbene reiste temaet om provisjonsprosenten skriftlig før TV-avtalen ble inngått.

- Vi skulle tatt den formelle biten bedre på forhånd, og det må vi legge vekt på ved neste korsvei. 100 millioner er et beløp som jeg ut fra sammenhengen har store problemer med å forsvare. Sånn kan vi ikke ha det i fortsettelsen, sier Boksasp.

Skjønner folk reagerer
- Jeg skjønner godt at folk reagerer. Men vi maktet ikke å forstå potensialet, og jeg skulle ønsket vi hadde gjort ting annnerledes. Men vi må stå ved avtalen som er inngått, sier fotballpresident Sondre Kåfjord.

Fotballpresidenten og forhandlingsleder Geir P. Solstad hadde vært fornøyd med 600 millioner.

- Vi klarte ikke å se dimensjonen, og beløpet er 25 prosent høyere enn hva Danmark og Sverige fikk til sammen. Ekspertene vi snakket med var entydige på nivået.

Kontrollkomiteen vurderer
Nå skal Fotballforbundets kontrollkomité vurdere Rune Hauges provisjonsavtale.

- Vi har lyttet i dag, og samler skriftlig og muntlig informasjon. Deretter må vi se på rammen for arbeidet vårt og på kompetansen vi sitter med. Det er vanskelig å si noe om fremdriften, sier leder Baard E. Steffens.

Fotballpresidenten mener komiteens rapport må komme før neste års fotballting, men er usikker på adressaten og hvordan den skal brukes.

Solér avventer
Start-investor Erik Solér har tidligere uttalt seg kritisk til Hauges provisjon, og varslet at man må vurdere rettslig forfølgelse. Nå avventer han sammen med de andre klubblederne.

- Vi har fått mye muntlig info, og venter på skriftlig dokumentasjon. Deretter må vi snakke sammen og konkludere i fellesskap. Jeg har mine personlige standpunkter, men det er Norsk Toppfotballs samlede syn som er viktig.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken