Gå til sidens hovedinnhold

Gir millionbonus til «miljøbasseng»

- Det handler om prioriteringer, sier kulturministeren.

Mange av de offentlige svømmebassengene har et stort forbedringspotensial. De er utdaterte og anleggene sluker energi.

Problemet drøftes i en avhandling skrevet av doktorgradsstipendiat Wolfgang Kampel ved NTNU i Trondheim.

Han har konkludert med at de offentlige svømmehallene i Norge kan redusere strømregningene sine med opptil 250 millioner kroner årlig, ved hjelp av noen få enkle utbedringer.

Fem millioner i bonus
Kulturminister Hadia Tajik (Ap) ønsker nå at kommunene tar grep for å utbedre de gamle anleggene, og bygge nye, moderne svømmehaller.

- Behovet for svømmebasseng er stort og jeg er glad for at man finner muligheter for hvordan de kan driftes mer effektivt. Kulturdepartementet har nå satt i gang med et prøveprosjekt, der 15 millioner kroner settes av for bygging av mer kostnadseffektive anlegg, etter satte standarder som gjør anleggene mer brukervennlige og miljøvennlige. De som velger å bygge på denne måten, får fem millioner hver. Basseng er en av de aller dyreste anleggstypene, derfor er det viktig å få fram forbilder som viser hvordan vi kan få ned prisen, sier Tajik til Nettavisen.

Det kom inn 20 søknader om millionbonusen. Foreløpig er det kun Aurskog-Høland som har fått tilskuddet. De øvrige vil komme etter hvert, ifølge Kulturdepartementet.

Prioriteringer
Tajik forteller at kommunene har fått 60 milliarder ekstra de siste åtte årene, og at det er kommunenes eget ansvar å pusse opp svømmehallene slik at de kan drives mer effektivt.

- Det handler om prioriteringer, sier Tajik.

Kampel ved NTNU har i sin doktorgrad analysert forholdene ved 41 svømmehaller i Norge fra mange ulike kommuner. Mønsteret er tydelig:

Svømmehallene bruker adskillig mer energi enn hallene i våre naboland, og det er heller ikke slik at man kan skylde på at de er gamle.

- Det var ingen tydelige sammenhenger mellom når de ble bygget og hvor mye energi de bruker. Flere av de nyeste hallene sluker faktisk mer energi fordi de har flere og mer avanserte bassenger, sier han til Nettavisen.

Bør skifte systemer
Disse hallene bør lære av de flinkeste i klassen, som benytter seg av varmeveksler eller varmepumpe til oppvarming av vannet. Her kan man spare mye penger, hevder han.

- Kompetansen er der, og det er bare å dra dit og se hvordan de har klart det. Det koster veldig lite å installere og det er heller ikke så dyrt å kjøpe inn. Jeg har regnet ut at det vil lønne seg 3 år etter at man har skiftet til varmeveksler for oppvarming av bassenget,

framfor fortsatt oppvarming fra fjernvarmenettet, slik de fleste svømmehallene benytter seg av i dag, sier han.

- Etter ti år kan vi spare kommunene for 2,5 milliard, sier NTNU-professoren.

Det er ingen stor overraskelse for presidenten i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, at svømmehallene i Norge opererer med gamle og miljøskadelige oppvarmingsanlegg.

Elendig
- Vi vet at vedlikeholdet ved de norske svømmehallene har vært dårlig. Vi er veldig glad for at NTNU nå har tatt grep for å sette fokus på dette, sier han til Nettavisen.

Eknes ergrer seg over at oppdragene til bassengbygging de siste årene, stort sett har gått til ingeniører som har tatt i bruk gamle metoder.

- Kompetansenivået i Norge har vært elendig. De er kommet mye lenger i utlandet.

Derfor bærer også bassengene preg av liten kostnadseffektivitet og dertil høye strømregninger, mener han.

Samtidig vil Eknes også skryte av regjeringen, som har presset kommunene til å ta bassengene på alvor.

- Regjeringen har blant annet stilt krav til kommunene om at dersom man stenger en svømmehall i over tre måneder, så holdes spillemidler igjen. Det er positivt, sier han.

Lurer du på hva du skal stemme? Prøv Nettavisens Valgomat.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken