Gå til sidens hovedinnhold

Gir norske pasienter marihuana

Et hemmelig nettverk tilbyr flere hundre norske pasienter marihuana til medisinsk bruk. Nå står mannen bak nettverket fram for å hjelpe flere.

Mannen bak nettverket av marihuana-dyrkere og pasienter, velger torsdag å stå fram på TV 2 Nyhetene.

Grunnen er at han ønsker at flere skal få mulighet til å nyte godt av den forbudte medisinen.

Åpner coffeeshop
For to og et halvt år siden startet Johnny Linnerud ett hemmelig nettverk som nå består av flere hundre Marihuana-dyrkere i Norge som holder hundrevis av pasienter med gratis cannabis. Nå vil han starte coffeeshop på Otta.

- Det er for å få hjulpet flere. Det finnes så mange mennesker i norge som prøver å få kontakt og info om medisinsk cannabis. Staten holder det tilbake. Det finnes ikke et sted for et menneske å henvende seg i Norge - nå får dem det, sier Linnerud til TV 2.

Hensikten med den såkalte coffeeshopen er ikke at den skal bli et utsalgssted eller en marihuanagård. I stedet skal personer med aktuelle lidelser få informasjon om det å bruke marihuana som medisin, enten de vil innta det gjennom mat, te eller røyk.

Pasientene som kommer til Otta vil for eksempel få stiklinger og utstyr til å starte sin egen produksjon av Marihuana.

Internasjonal forskning har vist at planten har medisinsk effekt i forhold til flere smertelidelser. I Norge pasienter med blant annet MS, Hiv-smitte og kreft, hjelp av nettverket.

Håper på legalisering
Johnnys største håp er legaliseirng av marihuana som medikament.

- Pasienta mine lider, de må ha dette i morra. Både Ansgar Gabrielsen og Bjarne Håkon Hansen må treffe pasienta mine. Jeg har ikke tid til å vente i 5-10 år. Så hvert år vi klarer å kutte ventetida, jo bedre er det, sier han.

MS pasientenes eget forbund har forståelse for at mange MS pasienter ønsker å bruke marihuana mot smerter, men forbundet vil ikke anbefale Johnny Linderuds tilbud til pasientene. Med tanke på dagens lovgivning, mener de Linderuds tilbud ikke helt egner seg som medisinsk behandling av MS. Forbundet stiller seg mer positive til satsing på marihuana i tablettform.

- Krever mer forskning
Nestleder i helse- og sosialkomiteen, Bjarne Håkon Hanssen mener også det burde forskes mer på marihuna som smertelindring.

- I samarbeid med MS-forbunet burde det forskes mer på dette, og jeg er skuffet over at helseministeren ikke tar initiativ til å iverksette denne forskningen, kommenterer Hanssen overfor TV 2.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken