Gå til sidens hovedinnhold

Giske vurderte gigantoppkjøp i Tyskland

Ville kjøpe opp tysk kraftgigant for 75 milliarder.

I 2008 ble Statkraft, i det som ble kalt norgeshistoriens største utenlandsavtale, Europas største på fornybar energi etter overtagelsen av 51 vannkraftverk i Sverige, Tyskland og Storbritannia for 44 milliarder kroner.

På kjøpet ble Statkraft største eier i Eon med 4,2 prosent av aksjene, som da var verdt 23 milliarder kroner. I bytte ga Statkraft sin eierandel på 45 prosent i svenske Sydkraft til Eon.

Fredag skriver Dagens Næringsliv (DN) at et oppkjøp som ville gi Statkraft negativ kontroll i Eon ble diskutert og grundig analysert på en rekke styremøter i Statkraft gjennom vinteren ifjor og frem til sommeren. På daværende kurs ville et oppkjøp til 33 prosent bety en investering på oppunder ti milliarder euro, nærmere 75 milliarder kroner.

Daværende styreleder Svein Aaser skal flere ganger ha snakket med næringsminister Trond Giske, som skal ha vært positiv til et slikt gigantoppkjøp.

Oppkjøpet ble likevel ikke noe av og onsdag varslet Statkraft at det har solgt seg helt ut av den tyske kraftgiganten for 8,5 milliarder kroner, skriver DN.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken