Gå til sidens hovedinnhold

Gisselavtale gikk i vasken

Farc og kolombianske myndigheter skylder på hverandre for at den planlagte gisselutleveringen ikke blir noe av.

En venezuelansk delegasjon som skulle hente tre gisler ut av den kolombianske jungelen, måtte gi opp oppdraget mandag. Aksjonen er ledet av Venezuela og Internasjonale Røde Kors.

-For farlig
Gislene som skulle hentes var den tidligere parlamentarikeren Consuelo Gonzalez og tidligere visepresident Clara Rojas. Rojas skulle ha med seg sin sønn, Emmanuel, som ble unnfanget med en av Farc-krigerne og har levd hele sitt liv i en av Farcs leire.

Farc-geriljaen anklager Colombias militære for å sabotere den lovede utleveringen av to kvinnelige politikere som har vært holdt som gisler.

Farc skriver i et brev at økt militær aktivitet i jungelen der Farc holder til har gjort det for farlig å gjennomføre avtalen.

-Har ikke gutten
Colombias president Alvaro Uribe avviser anklagene, melder CNN. Ifølge Uribe er grunnen til at geriljaen trekker seg at de ikke har den vesle gutten som gissel likevel.

- Farc-terroristene har ingen unnskyldning. De har lurt Colombia, og nå vil de lure det internasjonale samfunnet, sier Uribe i en uttalelse fra den kolombianske byen Villavicencio, der to venezuelanske helikoptre har stått standby for å hente gislene.

Videre sier Uribe at hans regjering har gitt alle tenkelige garantier for at militæret ikke ville forpurre utleveringen.

-Burde skamme seg
Argentinas tidligere president Nestor Kirchner og observatører fra Frankrike, Sveits og fire andre latinamerikanske land forlot Villavicencio mandag.

- Colombia og Uribe burde skamme seg, sier den amerikanske filmregissøren, Oliver Stone, som deltok blant observatørene. Stone var med fordi han arbeider med en filmdokumentar om Latin-Amerika. -Farc har ingen grunn til ikke å løslate disse gislene, sier Stone.

-Emmanuel er i fosterhjem
Ifølge Uribe kan Rojas sønn, Emmanuel allerede ha bodd i et fosterhjem i Bogota i fem år. En tre år gammel gutt som heter Juan David Gomez skal ha blitt tatt hånd om av en familie der etter å ha blitt levert til myndighetene av en fremmed mann. Beskrivelsene av Emmanuel skal også pass på Gomez, og ingen vet nøyaktig hvor gammel Emmanuel er, og hvordan han ser ut.

Uribe sier DNA-prøver fra Clara Rojas mor kan bevise om gutten er Rojas sønn.

Chavez er åpen for at geriljaen kanskje ikke har gutten, men beskylder likevel Uribe for å ha villet torpedere aksjonen med en avledningsmanøvre.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere