Ifølge vitner ble et britisk gissel på gassanlegget i In Aménas brukt som lokkedue for å få andre som skjulte seg til å komme fram.

– De truet ham til han ropte på engelsk til vennene sine og ba dem om å komme ut. Han ropte «kom ut, kom ut. De vil ikke drepe dere, de leter etter amerikanere». Noen minutter senere skjøt de ham, forteller den algeriske kokken Chabane til The Telegraph.

Vitnenes historier begynner nå å komme fram etter at gisselaksjonen i In Aménas endte lørdag.

De rundt 30 gisseltakerne skal ha rop «Gud er stor» i det de stormet rommet hvor mange av de ansatte på gassanlegget satt og spiste frokost onsdag morgen. Samtidig fyrte de av maskingeværene sine, og begynte å samle gisler i grupper.

«Vi ser bare etter utlendinger»
En algerisk arbeider beskriver hendelsen slik:

– En alarm gikk av, så kuttet de strømmen slik at alt ble mørkt. Så kom det skuddsalver og eksplosjoner. Vi visste ikke hva som skjedde, sier han.

– De tok kontroll over basen og kom inn på rommene våre. De slo inn dører og ropte «Vi ser bare etter utlendinger, algeriere kan gå», beskriver han videre.

Gislene ble så bundet og samlet i ei gruppe ved restauranten.

Ifølge avisen unnslapp en nordmann døden når gisseltakeren som holdt en pistol mot hodet hans, ble distrahert.

23 bekreftet drept
Algeriske myndigheter bekrefter at flere enn 23 gisler ble drept i gisselaksjonen og sier endelige tall kommer i løpet av søndagen.

Ifølge foreløpige tall fra algeriske myndigheter ble 23 gisler, både utlendinger og algeriere, drept i gisseldramaet – i tillegg til 32 gisseltakere.

– Jeg beklager å måtte si at tallet på døde vil stige, sier kommunikasjonsminister Mohamed Said til nyhetsbyrået APS søndag. Han legger til at oppjusterte tall vil komme løpet av de kommende timene.

Ifølge Said ble 107 utenlandske og 685 algeriske gisler befridd i den algeriske militæroperasjonen mot gisseltakerne i gassanlegget In Aménas.

De 32 døde gisseltakerne kommer fra seks forskjellige land, melder APS, som ikke oppgir hvilke land det er snakk om. (©NTB)

Fakta om de drepte og savnede gislene

En foreløpig oversikt fra det franske nyhetsbyrået AFP viser søndag formiddag at 36 personer er drept eller savnet i Algerie. Det totale antallet fordeles på følgende måte:

* Fem nordmenn er savnet.

* Tre briter bekreftes drept, mens tre briter samt en person bosatt i Storbritannia er savnet og antatt døde. En av britene ble drept da terroristene angrep en buss før de tok gisler.

* En algerier er drept. Vedkommende ble drept i bussangrepet.

* En colombianer skal være drept, men det er ikke bekreftet.

* En franskmann er bekreftet død.

* Ti japanere er savnet.

* To personer fra Malaysia er savnet.

* En amerikaner er bekreftet død, og to andre er savnet.

* En rumener er bekreftet drept.

* To filippinere er drept ifølge rapporter, men det er ikke bekreftet.

* I tillegg hevdet islamistene at tre belgiere ble holdt som gisler, men det er ikke bekreftet av belgiske myndigheter.

(Kilde: AFP) (©NTB)