Gå til sidens hovedinnhold

Gjemmer billån i boliglån

Ikke gjør dette når du kjøper bil.

– Det skjuler seg mange dyre BMW-er i norske boliglån, sier forbrukerøkonom i Storebrand Bank Knut Dyre Haug til Nettavisen NA24.

Boligkreditt, også kalt rammelån, er et stadig mer populært produkt, og mange finansierer bilkjøpet med boligkreditt, også kalt rammelån, til gunstig rente. Når boligkreditt først er innvilget innvilget blander ikke banken seg i hvordan kunden disponerer pengene.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Null avdrag siste seks måneder
32 prosent av boliglånskundene oppga tidligere i år at de har rammelån, mot 29 prosent i 2010. Det viser en undersøkelse utført av Norsk finansbarometer for TNS Gallup, ifølge FNO.

69 prosent av respondentene oppga at de ikke hadde betalt avdrag på rammelånet de siste seks månedene.

Rammelån gir lavere rente på billånet
En av fordelene med rammelån er at du bruker sikkerheten du har i boligen og dermed unngår høyere renter på lån med andre former for sikkerhet, i verste fall forbrukslån. Dette er en god mulighet for billig finansiering for de som har en god økonomi og vet hva de driver med.

- En uheldig virkning kan imidlertid bli at disse lånene ikke forutsetter at du betaler fortløpende avdrag. Kunden blir klarert for en kredittramme og velger selv hvordan hun elelr han vil disponere pengene. Det kan være fristende å se på totalbeløpet som et boliglån med avdragstid på 30 år, sier Dyre Haug.

Lag nedbetalingsplan
– Å bruke rammelån til bilkjøp kan være fornuftig, men da er det viktig med en nedbetalingsplan. Bilens verdi avskrives raskt, og billånet bør ha en nedbetalingsplan i samsvar med dette. Noen forstår ikke dette og «drar på» gamle biler i boliglånet sitt, sier Dyre Haug.

Et billån har maksimalt syv års løpetid, og dette kan være et godt utgangspunkt når du lager en nedbetalingsplan for boligkreditten du har benyttet til bilkjøp. Ideelt sett bør nedbetalingen av lånet minimum følge verdifallet på bilen slik at det du selger bilen for, er det du har igjen av lån på bilen.

Se landets ti billigste rammelån og billån i tabellen nederst i artikkelen

Øker du rammelånet med 400.000 kroner for å kjøpe bil vil en nedbetaling over syv år medføre at du totalt betaler 53.111 kroner i renter og gebyrer. Lar du billånet dure og gå i hele rammelånets levetid på for eksempel 25 år vil du totalt betale 207.203 kroner i renter og gebyrer for «billånet» (gjelder et rammelån med nominell rente på 3,6 prosent).

Spiser av egenkapital
- Husk at boligkreditt, for eksempel benyttet til bilkjøp, spiser av boligens egenkapital. Du bør derfor tenke gjennom boligsituasjonen din før du finansierer bilen med boligen. Har du planer om å flytte i nærmeste fremtid, kan det hende et vanlig billån til gunstig rente er den beste løsningen. Behovet for egenkapital kan endre seg, særlig med kravet om 15 prosent egenkapital: 300.000 kroner i egenkapital er 15 prosent av en bolig til to millioner kroner, men bare 7,5 prosent av en bolig til fire millioner. Vi anbefaler derfor ikke unge i etableringsfasen å bruke boligen til å finansiere bilkjøp, sier forbrukerøkonomen.

I tillegg må du ta i betraktning om økningen i boligkreditt kan tippe deg over på en mindre gunstig rente på boliglånet.

- I så fall møter en seg selv i andre enden av regnestykket, sier Dyre Haug.

Privatøkonomiekspert Rune Pedersen som står bak nettstedet smartepenger.no anbefaler å betale ned halvparten av bilens verdi innenfor fem år.

- Da bør du være sikret at du i hvert fall har dekket verdifallet. Husk at rammelån er frihet under ansvar. Det er lett å bruke mer penger enn man skulle ha gjort, ser Pedersen.Kommentarer til denne saken