På fredag avslørte italiensk politi at de hadde beslaglagt falske obligasjoner for totalt 6.000 milliarder dollar, eller nærmere 35.000 milliarder norske kroner - altså 35 billioner kroner.

Det tilsvarer hele ti norske oljefond og mer enn én tredjedel av USAs offentlige gjeld.

Obligasjonene ble funnet av sveitsiske myndigheter i en bankboks i Zürich. Verdipapirene, som var datert til 1934, var oppbevart i tre store kofferter. Det skal være den største beslagleggelsen av falske obligasjoner noensinne.

Mafiaen innblandet
Nå er arrestordre utstedt på åtte mennesker i operasjonen, som har fått navnet «Operasjon Vulcanica». Svindlerne er beskyldt for forfalskning av obligasjoner og kredittkortsvindel.

Planen skal ha vært å selge obligasjonene til et utviklingsland - enten direkte eller gjennom et mellomledd.

Myndighetene kom over midlene da de etterforsket organisert kriminalitet i området Potenza. Det startet som etterforskning rundt lånevirksomhet i mafiaen, men utviklet seg etter hvert til å omhandle ulovlig aktivitet rundt statsobligasjoner.

Følg NA24 på Facebook!

Falske obligasjoner skal være en populær svindelmetode i mafiaen. De brukes som sikkerhet for å åpne linjer med inntekt, før svindlerne tar pengene og forsvinner.

Etterforskerne i Potenza uttalte at svindelen utgjorde en stor trussel mot den internasjonale finansielle sikkerheten, melder The Guardian.

- Et alvorlig problem
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank First Securities, tror man ville fått høre om obligasjonene hvis de ble solgt til et annet land.

- Kjøper ville fort funnet at de var falske, ettersom de ikke ville fått ubetalt renter, sier Andreassen til NA24.

Sjeføkonomen forteller uansett at svart økonomi er noe man sliter med i Italia.

- Det er et alvorlig samfunnsproblem. Det påvirker økonomien deres betraktelig. Det positive er at Italia, og også Hellas, har et stort forbedringspotensial, uttaler Andreassen.

Han forteller at pengene som blir omsatt i svart økonomi kunne kommet Italia svært godt med.

- Da kunne de opprettholdt utgiftene sine. Det er et forferdelig problem, selv om det er vanskelig å si hvor stort det er. Men det omhandler en betydelig del av Italias økonomi, sier Harald Magnus Andreassen.