Gå til sidens hovedinnhold

Gjemte «Skrik» i stuebordet

Intetanende familiemedlemmer spiste napoleonskake og drakk kaffe på stuebordet der det stjålne Munch-maleriet lå gjemt.

Pål Enger (41), som er dømt for tyveriet av «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i 1994, tilstår nå for første gang at det var han som sto bak. Det gjør han i form av en håndskrevet tekst som er en del av en utstilling kunstneren Elisabeth Werp har i Asker. Til VG sier Enger at han gjemte maleriet i stuebordet til et familiemedlem.

Ifølge Enger satt intetanende familiemedlemmer og spiste napoleonskake og drakk kaffe på stuebordet der det stjålne Munch-maleriet lå gjemt.

Spesiallaget stuebord
- Jeg satte sammen to stuebord, og skar ut plass til en glassplate og limte «Skrik» inn der. Stuebordet tilhørte et familiemedlem av meg, som den dag i dag ikke vet at det berømte maleriet lå i bordet mens verden var på jakt etter det. Bildet lå der i noen måneder, sier Enger til VG.

Fikk 15 års fengsel
Advokat Fridtjof Feydt som forsvarte Enger sier opplysningene er helt nye for ham.

Enger er også dømt for å ha stjålet Edvard Munchs «Vampyr» fra Munch-museet i 1988. Seks år senere ble han dømt for «Skrik»-tyveriet og fikk til sammen 15 års fengsel, oppsummerer VG.

Fikk 15 fanger til å betro seg
- Utstillingen heter «På innsiden» og handler om det lukkede rom. Jeg oppsøkte Oslo kretsfengsel og fikk grønt lys til til å intervjue 15 fanger. En av dem var Pål Enger, som jeg knapt visste hvem var før jeg begynte å snakke med ham og han fortalte om sin interesse for kunst og Munch, forteller kunstneren Elisabeth Werp til Nettavisen.

- Underveis fortalte han om hvordan han gjemte «Skrik» mellom to bordplater i familiens stuebord og hvordan familiemedlemmene intetanende spiste napoleonskake og drakk kaffe på bordet med maleriet alle lette etter. Jeg visste ikke da at han aldri har tilstått dette tidligere, sier Werp.

I dag åpner hun sin utstilling med bilder, tekster og video i Galleri Trafo i Asker og har allerede sikret seg oppmerksomhet gjennom det omtalte notatet der Pål Enger røper hvor han gjemte «Skrik».

Enger vil bli kunstner selv
- Enger ble dømt for kunsttyveri, men fester du lit til alt han har fortalt deg?

- Ja, jeg føler at han har fortalt ting slik de er. Han har vært opptatt av å legge dette bak seg og se framover. Nå maler han selv, og jeg har skaffet ham kontakt med et galleri slik at han kan ha en utstilling til våren, sier Werp, som ikke utelukker at de to vil samarbeide i framtiden.

Kommentarer til denne saken