Gå til sidens hovedinnhold

Gjødsel mot Berlusconi

Demonstranter har tatt både dopapir og gjødsel i bruk for å vise sin avsky mot Italias statsminister og EU-formann Silivo Berlusconi under lørdagens toppmøte i Roma.

Lørdag samlet demonstanter seg i Romas gater i anledning toppmøtet om ny grunnlov for EU. Omtrent 300 demonstranter begynte å kaste ruller med dopapir mot Berlusconis kontorer i sentrum av Roma, melder nyhetsbyrået TT. Fredag satte en mindre gruppe demonstranter ut bøtter med gjødsel ved den mangemillionærens private residens.

Omtrent 50 maskerte demonstranter skal ha knust butikkvinduer i nærheten av San Paolo-basilikaen og angrepet et arbeidsformidlingskontor. 24 personer ble ifølge politiet pågrepet.

Lørdag ettermiddag er det planlagt en større demonstrasjon mot globaliseringens effekter, melder TT.

Nervøs

10.000 italienske politimenn har sluttet en jernring om toppolitikerne under helgens EU-møte. Formann Silvio Berlusconi har nervene i helspenn etter at en bombe smalt utenfor et regjeringskontor torsdag. Sikkerhetskostnadene er anslått til 120 millioner kroner, skriver NTB.

Da Berlusconi ønsket politikere og presse velkommen til Palazzo dei Congressi bydelen Eur lørdag morgen var han i godt humør. –Det er vel ingen overdrivelse å si at dette er en historisk begivenhet, smilte han før TV-kameraene ble slått av og diskusjonene begynte bak lukkede dører.

- 100.000 demonstranter

Store deler av bydelen var sperret av for "vanlige" folk. Over statslederne svirret helikoptre, jagerfly og AWACS overvåkingsfly.

Kommunister og miljøaktivister hevdet lørdag morgen at så mange som 100.000 demonstranter ville prøve å marsjere mot konferansesenteret i 14-tiden.

Ansikt til ansikt

De 25 statsministrene og statslederne samlet seg ifølge NTB rundt et stort rundt bord lørdag morgen. For første gang skulle de ansikt til ansikt forteller hvilke endringer de ønsker i utkastet til konstitusjon.

Etter drøye to timers diskusjoner reiser EU-toppene hjem, og overlater bordet til utenriksministrene sine.

Syv dverger

Det ligger sterke politiske konflikter innebygget i utkastet til ny traktat, som etter målsettingen skal gjøre EU "mer demokratisk, mer gjennomsiktig og mer effektivt".

En gruppe på sju små EU-land, i Brussel ofte omtalt som "de sju små dvergene", kjemper for at hvert medlemsland skal få beholde en EU-kommissær i Brussel når unionen utvides, og mot forslaget om at EU-kommisjonen skal kuttes ned til 15 medlemmer med stemmerett.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021