Gå til sidens hovedinnhold

Gjør Norefjell til det råeste skistedet

Etter knall og fall i starten er dette hotellet blitt kongen av Norefjell.

Norefjell er et av landets eldste og mest tradisjonsrike skisteder. Historien går tilbake til før vinter-OL i 1952, da storslalom og utfor for menn ble arrangert i disse bakkene.

Med en kjøretid på bare halvannen time fra Oslo har det alltid vært et populært dagsturmål for folk i østlandsområdet som er lei av de korte bakkene i nærområdet.

SELGE HYTTA? Finn megler

Likevel skal det ikke utelukkes at det først er det virkelig tar av for Norefjell som skisted. Med et flunkende nytt, gedigent luksushotell med tilhørende fasiliteter, har Norefjell fått det som har manglet - det som de andre store skistedene alltid har hatt - nemlig et skikkelig hotell.

Hvorfor sitte i bilen i tre timer eller mer til hytta, når du kan nå Norefjell på halvparten av tiden?

Bakkene tåler sammenligning både med Hafjell og Geilo. Totalt er det 13 heiser og 26 bakker. På toppen er det flatt og fint for de som trenger å ta det med litt med ro, mens de gamle traséene nederst byr å bratte heng for de mer avanserte.

Norefjell er suverent også for de som heller vil gå langrenn. Fra toppen av heisene er det bare å spasere rett inn på snaufjelllet. Høgevarde er et populært mål.

Det har vært anført at Norefjell har lite snø, med tanke på at anlegget ikke ligger så høyt. Men da Nettavisen var der oppe 10 desember, var det plenty. Heisene hadde kjørt siden slutten av november.

LES OGSÅ: Her bor kremen på Norefjell

Da de bratte bakkene i Kvitfjell ble atttraktive for ivrige skikjørere etter OL i 1994, spilte Gudbrandsgard Hotel en nøkkelrolle. Hotellet med omkringliggende utleiehytter og fasiliteter ble sentral i markedsføringen av stedet. Om man ikke har vært på Kvitfjell, så har man ganske sikkert hørt om Gudbrandsgard.

Estatias flunkende nye «resort» er som et Norefjells svar på Gudbrandsgard - bare større og enda mer moderne, og med et vell av fasiliteter.

Det første du legger merke til når du kommer inn i den store resepsjonen, er en 15 meter høy klatrevegg. Der kan du klatre oppover i etasjene mens hotellets gjester har fullt innsyn gjennom en glassvegg, enten de sitter i resepsjonsområdet eller i hotellets konferanseavdeling i andre etasje.

Spa- og treningsfasilitetene er som man forventer på et slikt hotell. Gjennom store vinduer kan du nyte utsikten mot fjellet. Selvsagt er det også utendørs spa, året rundt.

Hotellets arkitektur og innredning er også verdt å nevne. Her er tunge materialer i mørke farger. Levende lys i nesten alle hotellets fellesarealer bidrar til særpreget. Design og mønstre er inspirert av den tradisjonsrike, norske Marius-genseren. Fotskamler av høy og store dyreansikter på stol- og sofatrekk er bare noen av de mange forseggjorte detaljene (Se bildekarusellen under).

Spa-avdelngen domineres av mørk stein i lekker utførelse. Fra solsenger med gullfarvet pute kan du ligge å titte ut på slalombakken og fjellet ovenfor.

Ole Martin Larsen er resort-koordinator og salgsansvarlig i Choice-kjeden som står for hotelldriften.

Han legger vekt på de praktiske løsningene hotellet har å by på.

- Her skal beboerne kunne kjøre inn i garasjen og gå tørrskodd opp i leiligheten, sier han til Nettavisen.

Fra det store parkeringsanlegget under hotellet har mange av beboerne tilgang direkte til leiligheten sin. Eventuelt må de spasere noen korte meter utendørs dersom leiligheten ligger i den omkringliggende alpinlandsbyen.

Hotellet har også en gedigen skistall der hver beboer har sitt skiskap der de også henger fra seg hjelm, støvler og tøy. Alt blir tørt til neste dag selvfølgelig.

2692

En liten ekstra finesse er at skapene åpnes ved hjelp av et personlig nøkkelkort. Dette er det samme kortet som beboerne bruker til å åpne garasjeporten, komme seg inn i leiligheten, og låse garderobeskapet i spa-avdelingen.

Hotellsjef Henrik Ståhl sier til Nettavisen at interessen for hotellet har vært bra, til tross for finanskrise og dårlige tider for mange hoteller.

- Utsiktene for 2010 er veldig gode. Bookingbildet for første kvartal vil gi oss en god start på året. Vi ser at en fjellresort som ligger så sentralt i forhold Østlandet har blitt godt mottatt blandt publikum, både konferansegjester og privatgjester, sier han.

Det mest spesielle med hotellet er likevel at det ikke finnes et eneste ordinært hotellrom der. Hvert eneste av de 405 rommene - hvorav 244 i selve hotellet - eies privat.

Konseptet er basert på at folk kjøper en leilighet på hotellet eller i alpinlandsbyen rundt, og får tilgang til alle fasilitetene på hotellet. Men for at det skal kunne drives som et hotell, er du pliktig til å leie ut leiligheten din deler av året.

Systemet for kjøp, finansiering og utleie er relativt komplisert. Noen viktige hovedpunkter er likevel følgende:

* Du har en avtalefestet rett til å bruke leiligheten din i alle skoleferier. Med mindre det ikke er rimelig fullbooket, kan du også få leiligheten din i helgen selv om du skulle velge å bestemme deg på kort varsel. Hotellet booker om dersom noen tilfeldigvis skulle ha leiet leiligheten din.

* Du er sikret in viss minimumsinntekt fra utleie den første tiden. Denne ordningen er litt forskjellig, avhengig av om du har leilighet i landsbyen eller på hotellet.

* Du kan velge å fullfinansiere kjøpet av leiligheten, eller skyte inn noe egenkapital og benytte deg av Estatias finansieringsordning gjennom Fokus Bank. Du må minimum skyte inn 25 prosent i egenkapital. Resten av kjøpesummen blir fellesgjeld.

* Som eier av leiligheten har du fri tilgang til mange av fasilitetene, og du får mange av de andre tilbudene til reduserte priser - f.eks massasje etc. i spa-avdelingen.

Og prisene? Å bo fint med ski-inn/ski-ut koster flesk. Prisene i alpinlandsbyen varierer fra rundt 1,5 millioner kroner for en 35 kvadratmeters leilighet med 4 senger fordelt på 2 rom, til rundt 3 millioner for 75 kvadratmeter. Leilighetene i hotellet har en snittpris på 3 millioner.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken