Svalbard vil framstå som den nye Jurassic Park i en tv-film. Den viser hvordan et internasjonalt team av paleontologer kom på sporet av monsterøgla som stiller Tyrannosaurus Rex i skyggen.

Veide 45 tonn
Fortidsdyret, som foreløpig har fått navnet Predator X, veide 45 tonn, var 15 meter langt og hadde kjever med en bitestyrke på utrolige 2300 kilo per kvadratcentimeter, 10 ganger sterkere enn noe moderne dyr og fire ganger sterkere enn Tyrannosaurus Rex.

- Den hadde et bitt som ville fått T-Rex til å framstå som en pingle, oppsummerte forskerne mandag, ifølge Reuters.

Les mer om Predator X på Naturhistorisk Museums hjemmesider (ekstern lenke)

Lå gjemt i permafrosten
Det var i fjor sommer forskerne avdekket deler av hodeskallen til denne hittil ukjente arten av pilosaur. Den lå gjemt i permafrosten på Svalbard. For 147 millioner år siden svømte den rundt i havet og sjefet øverst i næringskjeden.

Utgravingen på Svalbard ble ledet av dr. Jørn Hurum fra Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Blant de 11 ekspedisjonsdeltakerne var også dr. Patrik Druckenmiller fra Alaska University Museum of the North, en av verdens fremste eksperter på havøgler, ifølge Naturhistorisk Museum.

Fant slektning i 2007
Denne pliosauren var lik det fossilet som ble funnet på Svalbard i 2007, men med kraftigere benbygning.

- Vi er ikke sikre på om den var lenger enn 15 meter, sier Hurum ifølge Reuters.

* Forskningen som fulgte utgravingen ga flere spennende oppdagelser:

* Hodeskallen til Predator X var minst dobbelt så stor som den til T-Rex.

* I en vindtunnel testet forskerne ut de aerodynamiske egenskapene til dyrets fire enorme luffer. Testene indikerer at det ekstra paret med luffer ble brukt til å akselerere raskt når pilosauren skulle fange byttedyr.

* CT-skanning viser at dyret hadde en liten, avlang hjerne og at den var en ytterst spesialisert drapsmaskin. Både formen og størrelsen viser at den hadde mange likheter med et annet rovdyr, hvithaien.

* I kjeven satt et sett med 30 centimeter lange tenner. Eksperter ved St. Augistine Alligator Farm and Zoological Park i Florida beregnet bitekraften til 15.000 kilo.

Kunne bite fra seg
- Disse beregningene viser at den hadde en bitestyrke blant de høyeste som noensinne er beregnet for noe dyr, sier evolusjonsbiolog Greg Erickson fra Florida State University, ifølge Reuters.

På tv i løpet av året
Dokumentarfilmen om Predator X er produsert av Atlantic Productions. De fulgte ekspedisjonen forskerne videre i arbeidet etterpå. Filmen vil bli vist på tv-kanalen History Channel i USA i slutten av mars, mens Storbritannia, Norge og andre europeiske land vil få den på tv senere i år, distribuert av BBC Worldwide.