Gå til sidens hovedinnhold

Gjorde skader for 100 ganger så mye som det han stjal for

Notorisk tyv (34) tatt for en rekke brekk. Fra den bilen stjal han en GPS til 1.000 kroner. Skadeverket på bilen ble taksert til 110.000 kroner.

ULLENSAKER / EIDSVOLL: (RB.no): – Dette var rett og slett bare fryktelig irriterende, sier Fred-Stian Martila (27) fra Jessheim.

Naboens ulåste garasjeport var alt som skulle til for at tyven slo til mot bilen hans. Virkelig slo til. For tyven fant kun en GPS til en verdi av 1.000 kroner. Likevel klarte han å påføre bilen skader for 110.000 kroner.

– Man kan lure på hva han har tenkt. To ruter er knust, låsene ødelagt, hele sida på bilen er ripet opp og til og med speilet ble knust. Sist jeg sjekka kom man seg ikke inn i biler via speil, sier Martila noe oppgitt.

Dømt for 13. gang
Nå er en 34 år gammel notorisk tyv fra Eidsvoll dømt for bilinnbruddet. Mannen – som står på gjengangerlista til Romerike politidistrikt er dømt 12 ganger tidligere – erkjente bilinnbruddet.

Men det var ikke bare Martilas bil som ble utsatt for 34-åringens handlinger:

I denne rettsrunden er gjengangeren dømt for tre grove tyverier, to forsøk på biltyveri, syv tyverier, ett forsøk på tyveri, ett skadeverk og to overtredelser av legemiddelloven.

Alt skjedde rett etter at han slapp ut fra forrige soning. Ifølge dommen er mannen rusavhengig og årsaken til at han stjeler er for å finansiere forbruket.

34-åringen er nå dømt til ett års fengsel for alle lovbruddene. Retten mener han ikke har tatt lærdom av tidligere dommer og ser ingen grunn til å gi andre former for straff enn ubetinget fengsel.

– Må tro på endring
Politioverbetjent Ståle Årdal ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor har jobbet i kommunen i 13 år. Den kriminelle 34-åringen har han kjent siden han begynte.

– Kommer han noen gang til å slutte å stjele?

– Min holdning er at man må tro på at alle kan endre seg. Når det er sagt vet jeg hvor vanskelig det er å komme seg ut av den onde sirkelen. Alt er knyttet til rusen. Nøkkelen er å bli rusfri, det blir man som regel bare hvis man har et sterkt og godt nettverk rundt som hjelper til, sier Årdal.

34-åringen ble tatt mye på bakgrunn av at politiet kjenner hans modus fra tidligere brekk.

– Hvordan oppleves slike plagsomme tyverier og innbrudd?

– Det er sjelden snakk om store verdier. Så det er ikke det største problemet. Mer plagsomt er det med utryggheten alle disse forholdene sprer. Også blir folk oppgitte over all tid de må bruke for på reperasjoner, forsikringer og sånne tind. Derfor er det et fokus for oss at disse gjengangerne vi har blir tatt hurtig, sier Årdal.

Herjet spesielt én gate
Kort tid forut for 7. august i sommer var det unntakstilstand i Åslettavegen i Eidsvoll. I løpet av få dager ble det gjort fem innbrudd og tyverier fra fem forskjellige adresser i samme gate.

– Da var det unntakstilstand i gata. Det er forståelig og vi satte mange folk på for å oppklare alle sakene, sier Årdal.

Ifølge politioverbetjent Årdal må man inn tidlig i livet til potensielle gjengangere for å stoppe dem.

– Derfor har vi i Eidsvoll og Hurdal et særlig fokus på narkotika blant kommunenes unge. Vi har ofte uro-aksjoner i miljøet og en del av etterarbeidet er å få de unge inn i samtaler og behandling, sier han.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken