Gå til sidens hovedinnhold

Glam, glitter og homoglede

Oslo ble farget i alle regnbuens farger da årets elleville homoparade gikk av stabelen lørdag. Se stor bildekarusell her!

OSLO SENTRUM (Yeye): Flere hundretalls svært feststemte homser, lesber og transpersoner snudde landets hovedstad på hodet, da den årlige paraden valset ned Karl Johans gate. Paraden er selve høydepunktet og også avslutningen på den årlige homofestivalen Skeive Dager som denne uken har holdt til på Rådhusplassen i Oslo.

Se stor bildekarusell fra paraden i bunnen av saken!

- Fortsatt viktig
Tradisjonen tro gikk byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H), fremst i toget og viftet med regnbueflagget. Han mener dagens parade ble ekstra morsom med det ferske vedtaket om felles ekteskapslov i bakhodet. Men kampen er ikke over, skal vi tro Lae.

- Det er alltid bra med en flott markering av livsglede og mangfold. Men nå fortsetter kampen for å bli kvitt fordommer mot homofile i hele befolkningen, sa Lae til Yeye.

Les også: Burkalesbene inntok Oslo

Nylig avgåtte leder for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), Jon Reidar Øyan, mener kampen nå først og fremst må stå i de landene hvor homofili er forbudt ved lov og straffes med pisking og dødsstraff.

- Vi må kjempe for våre brødre og søstre i andre land over hele verden. Dagens parade er fortsatt viktig, særlig fordi vi viser solidaritet med homofile verden over, sa Øyan.

Blir straffet med piskeslag
Årets parade hadde et nytt innslag med en gruppe fra organisasjonen Skeiv Verden som gikk som nummer to i toget. Siri Hall Arnøy (SV) har lenge vært en forkjemper for homofiles rettigheter. Hun mener dagens markering er historisk viktig.

- Dette er den kampen vi nå må jobbe på. Nå har Norge kommet historisk langt i å gi homofile like rettigheter som heterofile. Dagens markering med Skeiv Verden er svært viktig for å ta opp kampen for homofiles rettigheter også i andre land. Men dagen i dag er først og fremst en feiring av mangfoldet, sa Arnøy.

Stor ungdomsgruppe
En av de største gruppene i paraden var det ungdommen som stod for. Ungdomsorganisasjonen Skeiv Ungdom hadde samlet rundt 70 homofile ungdommer til å delta i festlighetene.

- For to uker siden feiret vi ekteskapsloven, i dag fortsetter jubelrusen her. Likevel er ikke kampen over. Mange unge sliter med å erkjenne og stå frem med sin egen legning, og «homo» er det mest brukte skjellsordet i skolen. Det viser at vi har en vei å gå før vi kan si at homokampen her hjemme er over, sa konstituert leder i Skeiv Ungdom, Stian Amadeus Antonsen.

Se vår store bildekarusell her:

366

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Kommentarer til denne saken