Gå til sidens hovedinnhold

- Glem oljeboring i Lofoten

Oljeutslippet på Statfjord-feltet onsdag bør være en spiker i kisten for StatoilHydros drøm om Lofoten, mener WWF.

Utslippet av 4.000 tonn råolje fra StatoilHydros innretning på Statfjord-feltet onsdag - det største siden Bravo-utblåsningen i 1977 - får miljøvernorganisasjonene til å rase. Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF sier sjøfugler vil dø og at hendelsen må få konsekvenser for oljeindustriens ambisjoner i sårbare områder.

- Brutte løfter
- Dette er nok et eksempel på at oljeindustriens løfter om null risiko og null utslipp er brutt, sier Hansson ifølge en pressemelding fra WWF.

- Dagens utslipp er nok en spiker i kisten på Helge Lunds drøm om oljeboring i Lofoten, sier Hansson.

Han mener hendelsen dokumenterer at det ikke finnes noen garanti mot utslipp og at oljeindustrien derfor må holdes unna sårbare områder som Lofoten, Vesterålen og Mørekysten.

Utslippet onsdag skjedde på Statfjord-feltet, som ligger rundt 160 kilometer utenfor Florø. Rundt 4.000 tonn råolje, noe som tilsvarer 400 fulle tankbiler, lekket ut i havet under lasting fra en lastebøye til et tankskip. Utslippet tilsvarer nesten alle oljeutslipp i Nordsjøen i perioden 1987 til 2004, ifølge WWF.

- Større enn Server-ulykken
WWF betegner utslippet som alvorlig og sier det er 10 ganger større enn Server-ulykken.

WWF-sjefen peker på at Statfjord er et av de største og eldste anleggene Norge har. Det er velkjent teknologi og et såkalt veldrevet anlegg. Da ulykken skjedde, blåste det rundt 30 knop, stiv kuling, noe som er helt vanlig vintervær i Nordsjøen.

- Det er ikke mørkt og det er ikke is, det blåste ikke engang storm. Likevel skjer dette, sier Hansson.

202611

Kan ramme sjøfugl
Ifølge WWF er havhest og alkefugl de dominerende fuglene i området ved Statfjord A. Alkefugl er også en av de artene som er mest sårbare for oljesøl og som har dominert tapstallene på den nordlige halvkule. Ifølge miljøorganisasjonen kan det også være noe overvintrende lomvi i området, en art som allerede er listet som kritisk truet på Artsdatabankens rødliste.

- På denne tida av året er fuglene i dårlig kondisjon og tåler lite ekstra belastning. Dersom ulykken har skjedd i et området der det er god næringstilgang, så kan oljesølet potensielt ramme en god del sjøfugl. Drivbaneberegninger viser at sølet driver nordover, så det er ingen umiddelbar fare for at det når norskekysten, skriver WWF på sine nettsider.

Nye observasjoner torsdag
Informasjonssjef Vegar Stokset i StatoilHydro sier til Nettavisen torsdag morgen at det er for tidlig å si noe om konsekvensene for sjøfugl i området.

- Men det vil komme en fugleekspert til området torsdag, og da vil vi kunne si mer om dette, sier han.

Stokset opplyser at oljeflaket ligger i et område litt nord for Statfjord, nærmere Snorre-feltet.

- Går ikke mot land
- Værprognosene for området tyder på at det ikke vil bevege seg mot land. Vi venter fly fra Kystverket inn i området nå i morgentimene, og da vil vi få nye observasjoner, sier Stokset.

Det blåser torsdag morgen stiv kuling fra sør i området og bølgehøyden er på fire til fem meter.

Starter oppsamling
Ifølge Stokset vil det bli igangsatt forsøk på mekanisk oppsamling av oljen så snart været tillater det. Dette arbeidet er ventet å starte i dag.

Det er oljevernfartøy i området, og det ventes nye fartøy til feltet i dag, blant annet annet slepefartøy med lenser. Det vil også komme spesialfartøy med miniubåt.

- Denne skal undersøke den slangen som ble benyttet under lasting av oljen, sier Stokset.

Vanskelig vær
Tor Christian Sletner, beredskapsdirektør i Kystverket, sier til TV 2 Nyhetskanalen at værprognosene ikke er på aksjonsledelsens side torsdag.

- Det er fortsatt sterk vind og bølgehøyde fra seks til sju meter. I praksis er det er det umulig å drive effektivt oljevernarbeid slik situasjonen er nå, sier han.

- Trist og alvorlig
MIljøvernminister Erik Solheim kommenterte oljeutslippet fra Bali-konferansen onsdag. Overfor TV 2 Nyhetskanalen betegner han utslippet som trist og alvorlig, men han vil ikke si om den norske oljevernberedskapen er god nok.

- Jeg tror ikke jeg skal kommentere det fra Bali. Fiskeriministeren og oljeministeren håndterer nå dette fra regjeringens side, sier Solheim til TV 2 Nyhetskanalen.