Gå til sidens hovedinnhold

Glem renteøkningene i vinter

Ikke så galt at det ikke er godt for noe: Nedbørrik vår og sommer gjør strømregningen din billigere i vinter.

Renter på norske boliglån er på vei opp, men nye tall viser at lavere strømpriser trolig vil kompensere for dyrere boliglån.

- Da Nasdaq OMX stengte fredag ble kontrakter for hele 2012 omsatt for 47,75 euro per megawattime, sier kommunikasjonsdirektør Sara Aadnesen i Nasdaq til NTB.

Hun sier systemkontraktene for januar sluttet på 54,50. På samme tid i fjor lå prisene rundt 80 euro. Første halvår i år ble gjennomsnittsprisen 59,17.

3000 kroner billigere
- Det er tydelig at markedet forventer lavere strømpriser denne vinteren enn vi hadde i fjor, sier Aadnesen, men hun vil ikke gi seg inn på spekulasjoner om hvor mye lavere strømutgifter forbrukerne får denne vinteren.

Hvis veddemålene som kommer til uttrykk på Nasdaq slår til vil utgiftene til strøm på årsbasis reduseres med cirka 30 prosent sammenlignet med i fjor.

Aadnesen tør ikke spå hvor mye lavere strømregningen vil bli, men et beregning utført av VG og Dine Penger viser at en familie med normalt strømforbruk vil få en strømregning som er 3000 kroner lavere enn sist vinter.

Besparelsen forutsetter at familien har et forbruk på 25.000 kWt fra desember til mars.

Hovedårsaken til lavere strømpriser er økte vanivåer i magasinene som følge av den nedbørrike våren og sommeren.

2500 kroner dyrere
Dersom Norges Banks renteprognoser blir en realitet kan en gjennomsnittsfamilie med boliglån på én million kroner regne med å måtte betale 2.500 kroner mer i året for hver gang sentralbanken hever styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Kommentarer til denne saken