Gå til sidens hovedinnhold

Global optimisme

Børsene i Asia fortsetter med solid oppgang torsdag.

Oppgang på Asias viktigste børser torsdag. Like før stengetid ligger oppgangen på mellom 0,8 og 1,3 prosentpoeng.

Tokyos Nikkei er opp 1,24 prosent, Hong Kongs Hang Seng indeks er opp 0,81 prosent, Seouls KOSPI-indeks endte opp 2,7 prosent, Australias S&P/ASX 200-indeks gikk opp med 1,25 prosent, mens hovedindeksen på Shanghai-børsen er ned 0,56 prosent.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Positive signaler fra myndighetene i Europa og USA
Hovedårsaken til den positive utviklingen ligger i fornyet håp om kvantitative tiltak i USA og Europa.

Onsdag bestemte den Europeiske sentralbanken for å holde renta i ro og ga signaler om nye runder med pengetrykking for å bedre likvideten i finansmarkedene. Sentralbanken understreket at den også er åpen for nye rentekutt om nødvendig.

- At sentralbanksjef Mario Draghi holdt renta i ro var som ventet. Det var likevel stor interesse rundt den europeiske sentralbanken, i håp om et mulig rentekutt eller annonsering av andre tiltak. Slik ble det ikke, men Draghi indikerte at rentekutt kan bli aktuelt dersom økonomien i eurosonen forverres ytterligere, skriver DNB Markets i sin morgenrapport torsdag.

- Rom for nye tiltak
Oppgangen i Asia må også sees i lys av den sterkeste oppgangen på én dag siden årsskiftet på New Yorks Dow Jones-indeks.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) ga onsdag lignende signaler til markedet.

- Jeg er overbevist om at det er rom for nye tiltak, sa nestkommanderende i Fed Janet Yellen til the Boston Economic Club onsdag ifølge Marketwatch.

I går publiserte Fed en oppdatert utgave av Beige Book, som slippes i forbindelse med Feds rentemøter.

- Denne gangen viste rapporten et noe mer positivt bilde av amerikansk økonomi. Om økonomien ble det sagt at aktiviteten hadde tiltatt i et moderat tempo, der aktiviteten i flere distrikter hadde tatt seg opp i et "moderate pace", mens andre distrikter hadde vist "modest growth". Om arbeidsmarkedet ble det sagt at ansettelser var stabile og hadde økt noe, skriver DNB Markets.

Størst usikkerhet i Europa
Ifølge valutasjefen i storbanken Credit Agricole, Mitul Kotecha, er det de positive signalene fra myndighetene i USAS og Europa som bdrar til børsoppgangen både i øst og vest.

- Usikkerheten er likvel stor, spesielt i Europa der vi ennå venter på konkrete planer, sier Kotecha.

Kommentarer til denne saken