Gå til sidens hovedinnhold

- Globalt forbud mot dødsstraff

Italia vil som nytt medlemsland i Sikkerhetsrådet kjempe for å avskaffe dødsstraff på verdensbasis.

Dette sier Italias statsminister Romano Prodi. Lederen for den venstreorienterte regjeringen sier at det ikke finnes noen kriminell handlig som kan rettferdiggjøre bruken av dødsstraff, melder BBC.

Italia fikk denne uken en plass som en av de ikke-permanente medlemslandene i FNs sikkerhetsråd. Den italienske FN-ambassadøren har allerede bedt generalforsamlingen om å revurdere et dokument angående forbud av dødsstraff, som ble presentert i forrige måned.

Historisk feilgrep
Politikere verden over har stilt seg kritiske til henrettelsen av den tidligere irakiske presidenten Saddam Hussein. Henrettelse har også skapt sterke reaksjoner i Italia, og den tidligere statsministeren Silvio Berlusconi er en av mange politikere som har uttrykket vemmelse over hengningen av Saddam, og kalt det for et politisk og historisk feilgrep. Irakiske myndigheter har svart med å si at Italia ikke har noen rett til å kritisere Saddams henrettelse, og henviste til henrettelsen av fascistdiktatoren Benito Mussolini i Italia.

Frastøtende og skamfull
Barnebarnet til Benito Mussolini, Alessandra, er en høyreorientert parlamentariker og deltok i diskusjonen med å si at Saddams henrettelse var frastøtende og skamfull. Italia har ved to tidligere anledninger foreslått for generalforsamlingen et midlertidig opphold i bruken av dødsstraff, først i 1994 og så i1995.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå