Gå til sidens hovedinnhold

- Glødende, nysgjerrige Rolf

«Drømmene hans, de kan vi holde på», sier Stein P. Aasheim.

Fjell-veteran Stein P. Aasheim minnes klatreren Rolf Bae som døde på K2, i fredagens Aftenposten.

«Rolf er borte. Han ble igjen i fjellet. For alle som kjente ham, er det er grusomt paradoks at omverdenen husker Rolf for den måten han døde på. Mens det var det livet han levde, som gjorde ham enestående.»

Les hele nekrologen fra Aasheim her

Samme tur
I juni i år nådde Bae toppen av «Great Trango Tower» sammen med Stein Ivar Gravdal, Bjarte Bø og Sigurd Felde.

De fulgte samme rute som Aasheim, Hans Christian Doseth, Finn Dælie og Dag Kolsrud gjorde i 1984. Aasheim mistet Doseth og Dælie på den turen.

Nysgjerrig og ekte
I minneordet til Bae fremhever Aasheim Baes nysgjerrighet og ekthet:

«Da han var hjemme hos oss sist vinter, tenkte jeg at denne mannen skulle barna mine ha møtt. Ikke fordi jeg vil at de skal gi seg i kast med K2, Trango, Antarktis eller Nordpolbassenget. Men fordi jeg ville at de skulle oppleve en mann som var så genuint og glødende nysgjerrig på livet som Rolf. Jeg ville at de, som jeg, skulle bli grepet av denne utrolige livsappetitten. Rolf var omgitt av et kraftfelt ingen kunne være likegyldige til»

Aasheim skriver videre at:

«Alle kan være nysgjerrige på mulighetene som finnes der ute. Viljen til å bryte barrierer, sprenge grenser og mestre det ukjente ikke for å oppnå noe annet, men av pur livsglede og genuin nysgjerrighet eller rett og slett å se om det er mulig.»

Holde på drømmene
Aasheim gjentar flere ganger at Bae visste veldig godt hva han holdt på med – og avsluttet slik:

«Utsikten fra livets randsoner ga Rolf en innsikt som bare er de færreste forunt å oppleve. Rolf visste godt hva han gjorde. Han forfulgte drømmene sine. Vi måtte slippe taket på Rolf. Men drømmene hans, de kan vi holde på.»

Det ble holdt minnestund for Bae i Stavanger domkirken 22. august.

Les også: Fullsatt kirke hedret Rolf

Ingen av de tre overlevende fra K2-turen, Lars Nessa, Øivind Stangeland eller Cecilie Skog har gitt noen intervjuer etter turen:


- Det vil fortsatt gå en stund før det vil skje, sier pressekontakt Bjørn Sekkesæter til Nettavisen.

Rolf og Cecilies helseprosjekt for vanskeligstilte barn i Askole i Pakistan har hittil fått inn over 300.000 kroner, ifølge Sekkesæter.

Kommentarer til denne saken