Gå til sidens hovedinnhold

Gode nyheter for Lasses elleville veddemål

Lasse Kjus slipper kanskje å måtte selge hus og hjem.

Et enormt papirtap kan allikevel snu til en pen gevinst for valutagambleren Lasse Kjus.

For vel ett år siden siden satset Kjus over 20 millioner kroner på å spekulere i den sveitsiske valutaen. Han pantsatte både hus og hytte i det mange eksperter betegnet som ellevill spekulasjon.

Ifølge Dagens Næringsliv hadde Kjus et valutalån på 800.000 sveitserfranc (cirka 4,5 millioner kroner) ved inngangen til 2010. Gjennom forwardinstrumenter investerte Kjus ytterligere 16,2 millioner kroner i sveitserfranc via to kontrakter som skal gjøres opp i løpet av 2011 og 2012.

Hasardiøst
Valutaanalytiker Lars H. Mikelsen i Norcap karakteriserte investeringen slik i markedsrapporten for september.

- Gitt den nesten perfekte negative korrelasjonen mellom Svitserfrancen og Oslo Børs kunne han oppnådd det samme med å kjøpe et norsk aksjefond/indeksfond. På kjøpet hadde han fått med høyere direkteavkastning og lavere risiko.

- Men, som kjent, det er lett å skape en liten formue i valutamarkedet, bare man begynner med en stor.

Så gikk det også den veien høna sparker i starten. På kun tre dager hadde han et papirtap på 525.000 kroner.

Les Are Slettans kommentar: Valuta-Kjus

Angret på at han ikke tok gevinst
De siste ukene har den sveitsiske francen ligget på et historisk svært høyt nivå mot norske kroner. Torsdag 27. januar kostet 100 sveitsiske franc (CHF) 612,29 kroner ifølge Norges bank, noe som innebærer et betydelig papirtap for Kjus.

Da vår tidligere alpiness foretok sin investering for omlag ett år siden lå ett år siden lå kursen på 560 kroner og han kunne ha solgt seg ut med milliongevinst.

Kjus innrømte i fjor høst overfor Dagens Næringsliv at investeringen ikke hadde gått særlig bra og han angret på at han ikke solgte seg ut ved inngangen til 2010. Han forsvarte seg med at han hadde en langsiktig horisont og han hadde fremdeles troen på at investeringen ville bli lønnsom.

Ny rapport gir grunn til optimisme
En fersk rapport fra DnB Nor Markets gir grunn til optimisme for Kjus.

Valutaanalytiker Camilla Viland mener sveitserfrancen skal tilbake til normale nivåer rundt 550 kroner i løpet av det nærmeste året. Det betyr i så fall at Kjus på nytt får sjansen til milliongevinst.

- Akkurat nå koster 100 sveitsiske franc cirka 610 kroner. Vi tror den skal tilbake til historisk normale nivåer på rundt 550 kroner innen ett år, sier Viland til NA24.

Sterk i urolige tider
Ifølge analysen vil sveitserfrancen holde seg sterk de nærmeste tre månedene, men så starter svekkelsen.

- Sveitserfrancen har vist seg å være knallsterk i tider med markedsuro. På de tre årene som er gått siden finanskrisen kom har den styrket seg med hele 30 prosent mot den norske kronen. Det er fortsatt uro i Europa, men tendenesr til normalisering. Vi forventer at tradisjonelle drivere som børsutvikling og rentenivåer kommer tilbake, sier Viland som mener at sveitserfrancen er overvurdert på dagens nivåer.

Kronen skal styrke seg
Et annet poeng som går i Kjus favør er renteforventningen i Norge.

Norges bank vil snart begynne å sette opp renta og den norske kronen vil styrke seg både mot sveitsisk franc og andre valutaer, sier Viland.

- Så Kjus har grunn til optimisme?

- Ja, det kan du godt si, ler Viland.

Lasse Kjus har ikke svart på NA24s henvendelser

Kommentarer til denne saken