Gå til sidens hovedinnhold

- «Gompefett» ikke så farlig

Det er ikke grunnlag for å presse folk med noen kilo ekstra inn i et liv med stadige slankekurer, mener forsker på livsstil og helse.

Flere aviser har startet kostholdsklubber for å hjelpe folk til å legge om til sunnere vaner, og det fokuseres som aldri før på sunt kosthold.

I en kronikk i Aftenposten torsdag langer seniorforsker og professor Anne Johanne Søgaard ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt/Universitetet i Oslo ut mot slankeguruer som tjener lassevis med penger på nye slankemetoder.

- Problemet er at det er kraftig overdrevet i forhold til alle som har litt ekstra «gompefett», altså noen kilo ekstra. Verdens helseorganisasjon har satt en nedre grense for overvekt som er for lav, og som har et spenn som gir stor variasjon. Det er store individuelle forskjeller innen dette spennet. Det er et problem, sier Søgaard til Aftenposten.

Hun mener det ikke er noe grunnlag for å presse folk med noen ekstra kilo inn i et liv med stadige slankekurer og mener det ikke finnes faglige holdepunkter for at moderat overvekt hos ellers friske personer er helseskadelig eller påvirker dødelighet.

Ifølge Aftenposten mener Søgaard at det er presset frem en unyansert fremstilling av problemet med overvekt som slankeguruer tjener fett på.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken