Gå til sidens hovedinnhold

Google-bløffen

Å gjøre et Google-søk er ikke like strømslukende som å koke vann.

Mange miljøforkjempere verden over holdt på å få kaffen i halsen i går, etter at en rekke medier verden over rapporterte om at Harvard-forskere hadde kommet fram til at det å gjøre to søk på Google brukte like mye strøm som å koke en kjele med vann.

Eller sagt på en annen måte: Påstanden, som kom fra en Times-artikkel, var at det å gjøre et Google-søk genererer 7 gram med CO2, mens det å koke en kjele med vann genererer 15 gram med CO2.

Påstander fra løse luften
Nå viser det seg at disse rapportene manglet en anelse fundament i den virkelige verden. Harvard-fysiker Alex Wissner-Gross, som sto bak rapporten som det vises til, forteller til Tech News World at de aldri har nevnt Google i sin rapport.

- Av en eller annen grunn, i saken om studien så har Times et eller annet imot Google, forteller Wissner-Gross.

Har ikke nevnt google
- Vårt arbeid har ingenting å gjøre med Google. Vårt fokus har utelukkende vært på nettet generelt, og vi har funnet ut at det i snitt genererer rundt 20 milligram med CO2 per sekund du besøker en nettside.

Og når det gjelder sammenligningen med å koke vann er denne på ingen måte fra rapporten.

- Det er de som har trukket fram dette. Jeg har ingen anelse om hvor de har fått denne statistikken fra, forteller forskeren.

Google avviser det hele
Google er heller ikke spesielt imponert over oppmerksomheten som artikkelen har generert.

”For ikke lenge siden betydde det å få svar på et spørsmål at du måtte reise til ditt lokale bibliotek. I dag gir søkemotorer oss mulighetene til å få tilgang til enorme mengder informasjon på et øyeblikk – uten å forlate hjemmet. Verktøy som e-post, nettbøker og bilder, og videokonferanser øker vår produktivitet mens det minker vår avhengighet til bilturer, cellulose og papir”.

Slik starter Google et offisielt blogginnlegg om denne historien. Og fortsetter:

0,2 gram - ikke 7 gram
”I det siste har riktignok andre hatt mye høyere estimater [på hvor stor miljøpåvirkning Google har], og det blir hevdet at et typisk søk bruker «halve energien i forhold til å koke en kjele med vann» og at det produserer 7 gram CO2. Vi tenkte at det kunne være hjelpsomt å forklare hvorfor dette tallet er mange ganger for høyt. Google er raskt, og gir typisk et svar i løpet av 0,2 sekunder. Søk varierer i kompleksitet, men et gjennomsnittssøk påvirker våre servere i bare noen tusendeler av et sekund. Sammen med annet arb eid som gjøres før ditt søk i det hele tatt begynner, som å skape databasene, tilsvarer dette 0,0003 kWh med energi per søk – eller 1 kJ. Til sammenligning trenger en voksen person rundt 8000 kJ med energi per dag fra mat – så et Google-søk bruker omtrent like mye energi som din kropp bruker i løpet av 10 sekunder.

Hvis vi snakker om klimagasser, så tilsvarer et Google-søk rundt 0,2 gram med CO2.»

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?