Gå til sidens hovedinnhold

Grönhagens skjebneuke

Til uka kan FFK-treneren få beskjed om at han sitter på oppsigelse.

LA MANGA (Nettavisen): 55 år er han blitt, Anders Grönhagen, og med det er han Tippeligaens eldste trener. Men selv om han aldri havnet i en utenlandsk klubb før han ble godt over 50, kunne historien vært veldig annerledes.

- Fredrikstad kom inn på riktig tidspunkt. Jeg var klar for å forsøke nye utfordringer utenfor Sveriges grenser, men jeg kunne også ha havnet i Norge mye tidligere.

- Allerede i 1990 ble jeg kontaktet av Lillestrøm, og Molde var på meg flere ganger i løpet av 90-tallet. Aalesund ville ha meg i 2006, og det har også vært en del danske klubber som har luftet sin interesse.

Avslo milliontilbud
Ikke før vinteren 2007 ble han klar for sitt første utenlandsopphold, for til tross for 18 landskamper for Sverige kom han aldri lenger sør enn til Stockholm og Djurgården. Dessverre.

- Det er vel det jeg angrer mest på i min tid innen fotballen. Jeg hadde min beste fotballtid mellom 1976 og 1983. Da kom det også et tilbud fra den meksikanske klubben Universidad Autónoma de Guadalajara.

- Jeg skulle få en sign on fee på 1,5 millioner, samt en god grunnlønn, som var svært mye penger i den tiden. I Djurgården hadde jeg vel rundt 8.000 (svenske) kroner i måneden, men likevel takket jeg nei.

Så vil tiden vise om det blir et nytt utenlandsnei fra – eller for – Anders Grönhagen.

På oppsigelse?
FFK-treneren står nemlig foran noen skjebnesvangre dager. I begynnelsen av neste uke kommer Fredrikstad-styret sammen, og Grönhagen forlanger klare svar, ti måneder før hans egen kontrakt går ut:

Hva vil styret med klubben? Skal han være med på reisen videre?

Arne Erlandsen er en av svært få trenere i Norge som har sittet på oppsigelse – for Lillestrøm i 2004. Romerike-laget ble nummer syv, og de fleste konkluderte med at løsningen ikke var optimal. Grönhagen selv innrømmer han ikke ønsker en slik situasjon.

Kanskje like greit at huset i Fredrikstad bare er leid?

- Sånn er det jo som fotballtrener. Vi har et hus hjemme i Stockholm som vi kan returnere på, skulle noe brått skje. Og – i dette yrket vet vi at man kan stå uten jobb i løpet av svært kort tid.

Overrasket over kritikken
Foreløpig planlegger Grönhagen fremtiden som om han fortsetter som FFK-trener, og han er villig til å gjøre endringer i måten han jobber på for å få det til.

- Det er jo litt pussig at jeg får kritikk for ikke å jobbe med de yngre spillerne, når det faktisk var sånn jeg begynte min trenerkarriere. Mye av min tidligere trenertid ble brukt nettopp på unggutter. Men er det klubbens ønske at jeg skal involvere meg mer med spillerutvikling, så skal jeg selvsagt gjøre det, forteller Grönhagen rolig.

Han hadde sine utbrudd like før og etter sportssjef Tor Kristian Karlsens avgang, men vanligvis oppleves han som sindigheten selv. Grönhagen innrømmer likevel at han ikke alltid er like avslappet som han kan virke.

Spesielt ikke på kampdager.

- Da går jeg nesten inn i en transe, og prater ikke med kona i det hele tatt.

- I stedet tar jeg meg heller en tur i skogen, rusler rundt for meg selv, grubler på kampbildet, hva jeg skal gjøre hvis vi ligger under.

- Dette er drømmejobben
Kona Gunnel har i over 35 år vært vant til at det er gubbens fotballiv som har førsteprioritet. Men mens hun tidligere stort sett har blitt boende i Stockholm med barna mens Anders Grönhagen har flyttet fra den ene klubben til den andre (spillekarrieren medførte to opphold i GIF Sundsvall, samt Djurgården, trenertiden er blitt brukt i begge Sundsvall-klubbene, Djurgården, Brommapojkarna, Elfsborg og nå Fredrikstad), er det først nå som barna er blitt store at hun har valgt å følge med på lasset. Sin dårlige samvittighet for sin bedre halvdel pleier FFK-treneren med å ta fruen ut på lange aftensturer.

- Men de fem første månedene i Fredrikstad bodde jeg alene på hotell.

Slik er ofte livet for en fotballtrener, men Grönhagen synes det er helt greit.

- Dette er drømmejobben, og fotballen gir meg en enorm tenning.

Så vil tiden vise om FFK-styret mener Grönhagen er drømmetreneren.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken