Gå til sidens hovedinnhold

Gransker influensa-utbrudd

To EU-eksperter ankom Tyrkia mandag for å granske utbruddet av fugleinfluensa vest i landet.

Mer enn 1.800 kalkuner ble drept av influensaviruset. Veterinærer fra det tyrkiske landbruksdepartementet sier mer enn 10.000 fugler ble avlivet i landsbyen Kiziksa og at influensautbruddet ble brakt under kontroll. Myndighetene sier også at inkubasjonstiden til viruset i Kiziksa allerede er over, og mener det ikke lenger er fare for spredning av viruset fra denne alndsbyen, melder Associated Press (AP).

Kan spres
Myndighetene er likevel i alarmberedskap over hele Tyrkia, og har advart om at trekkfugler kan spre sykdommen andre steder.

EU-utsendingene skal etter planen ha møter med tyrkiske myndigheter mandag og besøke Kiziksa tirsdag.

Importforbud
Fugleinfluensaen har blitt oppdaget i Romania og Tyrkia, og EU har nedlagt forbud mot all import av fjærfe fra de to landene. EU har også anbefalt at medlemslandene innfører økte sikkerhetstiltak på gårder, og innkalte torsdag veterinæreksperter til et krisemøte for å vurdere utviklingen.

Viruset som ble funnet på en gård i Kiziksa 120 kilometer fra Istanbul var den dødelige H5N1-varianten. Dette viruset har desimert fugleflokker i Asia og tatt livet av flere dusin mennesker.

Frykter epidemi
Myndigheter over hele verden frykter at H5N1 kan muteres til en farligere influensatype som kan smitte mellom mennesker. I verste tilfellet kan dette føre til en verdensomspennende epidemi, og flere millioner mennesker kan dø, melder AP.

Selv om H5N1 er svært smittsom fugler imellom skal det mye til for at mennesker pådrar seg viruset. Likevel har det tatt livet av omkring 60 mennesker i Asia, for det meste fjærfebønder som har hatt direkte kontakt med smittede fugler.

Eksperter antar at sykdommen ble brakt til Europa av ville trekkfugler på vei fra Uralfjellene i Russland via Tyrkia til Afrika.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken