Gå til sidens hovedinnhold

Gransker NRK-lekkasje

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) har iverksatt gransking etter at NRK mandag meldte at norske soldater kan delta i aktive kamphandlinger i Irak.

Det er Nasjonal sikkerhetsmyndighet som har fått oppdraget med å undersøke hvor NRK har fått tak i de hemmelige stridsreglene for norske soldater som tjenestegjør i krigsherjede Irak.

Statskanalen meldte mandag at norske soldater kan delta i aktive kamphandlinger .

Direktør Jan Erik Larsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet skal lede arbeidet med å finne NRK-kilden, melder NTB og Dagbladet.no.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet er et direktorat som har ansvaret for sikkerhetstiltak i det offentlige, inkludert Forsvaret. Ifølge NRK har ikke Larsen planer om å kreve informasjon fra NRK.

- Vi har full respekt for den kildebeskyttelse som mediene inklusive NRK har, så vi griper altså ikke saken an fra den siden, sier Larsen til NRK.

Ap forlanger forklaring
Sikkerhetsmyndigheten vil derimot finne ut hvordan det aktuelle dokumentet har vært fordelt og hvem som har hatt tilgang til det. Det skal være viktig å finne medialekkasjen fordi stridsreglene kan bidra til å sette liv og helse for norske soldater og allierte mannskaper i Irak i fare.

Arbeiderpartiet vil ha en nærmere forklaring på hva de norske soldatene i Irak kan utføre av militære oppgaver innenfor rammen av selvforsvar.

Partiet krever at utenriksminister Jan Petersen (H) rydder opp i uklarhetene under sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget allerede i morgen, tirsdag.

- Grundig orientert
Forsvarskomiteens leder, Marit Nybakk (Ap), sier til NTB at komiteen er vel kjent med at det foreligger en avtale mellom Norge og Storbritannia som begrenser hva slags militære oppdrag norske styrker kan delta i. Det gjorde det også da norske spesialstyrker og jagerfly deltok i Afghanistan under amerikansk kommando.

– Forsvarskomiteen og den utvidede utenrikskomité har fått en grundig orientering fra regjeringen om dette. Det skjedde i fjor vår, før norske soldater ble sendt til Irak. Arbeiderpartiet forventer at denne orienteringen er korrekt, sier Nybakk.

- Fungerer utmerket
Forsvarssjef Sigurd Frisvold sa i Redaksjon EN på NRK mandag kveld at de særnorske reglene ikke skaper problemer for de norske soldatene i felten, og at de britiske styrkene, som Norge er underordnet, aksepterer begrensningene.

– Dette går helt fint. Vi har tross alt seks måneders erfaring fra Irak, og det fungerer utmerket. Dessuten er det jo slik at vi har en ingeniørtropp der nede med gravemaskiner, ikke en brigade med offensive våpen, sa Frisvold.

Ført bak lyset?
Nybakk vil ikke slutte seg til andre opposisjonspartiers uttalelser om at forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) nærmest har ført Stortinget og opinionen bak lyset, og at de 150 norske soldatene er sendt til Irak under dekke av å skulle drive med humanitære oppgaver, mens de i virkeligheten kan bli bedt om å delta i offensive operasjoner.

Både Sp-leder Åslaug Haga og SVs Kristin Halvorsen mer enn antyder dette i sine kommentarer. De mener at Norge er en del av okkupasjonsstyrken og at det er forvirrende og langt på vei meningsløst å snakke om " humanitære soldater". Begge etterlyser en overordnet debatt om hva slags operasjoner Norge skal delta i utenfor landets grenser.

- Bare i selvforsvar
Den siste runden om den norske Irak-styrken ble utløst av et innslag i NRK om at reglene for våpenbruk (rules of engagement) åpner for at norske soldater i praksis kan bli bedt om å delta i kamphandlinger som verken kan defineres som selvforsvar eller humanitære.

Forsvarsminister Krohn Devold avviser kategorisk disse påstandene og sier at norsk militært personell i Irak bare kan bruke makt i selvforsvar. Hun er også meget kritisk til at tidligere offiserer villig vekk kommenterer engasjementsregler som av sikkerhetsgrunner er strengt hemmelige.

– Klarhet viktig
Nybakk sier det er viktig å få ryddet av veien all usikkerhet omkring de norske styrkenes innsats i Irak. Derfor må Petersen gjøre sitt i redegjørelsen tirsdag, slik at alle sider av saken kan debatteres i full bredde når den skal opp i Stortinget to dager senere.

Men det er ikke uten videre klart hva denne usikkerheten dreier seg om for Arbeiderpartiets del. Nybakk sier hun er godt kjent med at det eksisterer en tilleggsavtale mellom Norge og Storbritannia, og at regjeringen der presiserer hva de norske soldatene kan være med på. Unntaksbestemmelsene i denne avtalen går foran det videre og skarpere regelverket som britene som okkupasjonsmakt opererer ut fra.

Støtte fra Ap
Både deltakelsen i Afghanistan og Irak har fått klar støtte fra Arbeiderpartiet. Senest rett før jul var Irak-styrken tema i den utvidede utenrikskomité, og det var full enighet mellom regjeringen og Ap om at Basra-styrken skal bli stående fram til sommeren.

Forsvarsdepartementet viser til at både FN og avtalen med britene klart fastslår at de norske soldatene ikke inngår i okkupasjonsstyrkene. I tilleggsavtalen med britene står det uttrykkelig at den norske kontingenten bare kan bruke militær makt til selvforsvar for stabiliseringsstyrken. Dette inkluderer forsvar av soldater fra andre land som de norske måtte være på oppdrag sammen med.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen