Gå til sidens hovedinnhold

Gransker oljekontrakter i Irak

Alle tidligere kontrakter om oljeutvinning i Irak vil bli gransket, lover Iraks oljeminister. - DNOs kontrakt i Nord-Irak er mistenkelig lønnsom, mener analytiker.

- Det er utrolig at kontrakten viser at DNO får 40 prosent av oljeproduksjon i Nord-Irak. Saudi-Arabia pleier å gi maks 15 prosent av oljeproduksjon til selskaper med hensikt til å motivere internasjonale oljeselskaper til å invester i oljesektoren i Saudi-Arabia, Sier Al-Chalabi mandag, melder den irakiske avisen The New Iraq.

Fadel Al-Chalabi er en av de mest anerkjente internasjonale oljeeksperter. Uttalelsen falt på et seminar i helgen om oljeinvestering i Irak ved Al-Kendi-Instituttet i London.

De fleste som deltok på seminaret støttet Chalabis synspunkter om at kontrakter mellom den private sektoren i Kurdistan og utenlandske selskaper ikke er troverdige. Flere deltagere på seminaret pekte på at en ny lovgivning innenfor oljesektoren i Irak er ventet i løpet av året.

Legitimitet
En anonym oljeekspert aom arbeider for oljedepartementet i de selvstyrte kurdiske områdene, sier til avisen at Kurdistans lokal regjering har startet forhandlinger med den irakiske nasjonalforsamlingen og sentralregjeringen i Bagdad for å få tidligere oljekontrakter godkjent. Oljedepartementet i Bagdad er for tiden i en vurderingsprosess hvor de går gjennom alle kontraktene.

Iraks oljeminister Hussein Al-Shahristani sier til avisen at departementet mener tidligere avtaler som er inngått «mangler legitimitet».

- De fleste kontrakter som ble underskrevet tidligere mangler legitimitet. Nå vil departementet vurdere alle tidligere kontrakter og sjekke om de følger loven, sier Al-Shahristani til avisen

Det norske oljeselskap DNO er det første utenlandske selskapet som har begynt boring i Irak. Avtalen med de kurdiske selvstyremyndighetene kom i stand i juni i 2004. I desember 2005 kom meldingen om at selskapet hadde funnet olje i nærheten av Zaxo.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken