Etter at ankesaken til de to drapsdømte nordmennene i Kongo nok en gang ble utsatt forrige uke, ble retten på ny satt onsdag formiddag.

Både Joshua French og en svært syk Tjostolv Moland var på plass, det samme var deres advokat Morten Furuholmen.

Like over klokken halv to tok retten pause til i morgen, når nye legeerklæringer på Tjostolv Moland foreligger.

Forsøkte å gå
Molands helse skal de siste dagene ha blitt betraktelig verre, og i retten i dag gråt han åpenlyst, melder TV2.

Ifølge medier som er til stede er Moland tydeligvis ute av balanse. Like etter at de to var ført inn i lokalet, forsøkte han å forlate rettssalen, men ble raskt geleidet tilbake av soldater. Da han senere forsøkte å reise seg på ny, ble han stanset av French.

I tillegg til å gråte og le om hverandre, er han også svært rastløs, kikker mye rundt seg og virker ukonsentret og sitter urolig.

På et tidspunkt, mens de mange advokatene på forskjellige sider krangler angående Molands legeerklæring, snur han seg oppgitt mot sin advokat og peker på armbåndsuret.

- Innrømmet drap
I retten i dag ble nemlig en legeerklæring fra Molands lege Jean Paul Lombale lest opp i retten. Den sier at nordmannen har innrømmet drapet, melder VG.

- Moland er ute av balanse og trenger legehjelp. Han gråt, danset ute i fengselsgården og ville legge seg i en annen celle. Han sa også at han ville be den drepte sjåførens familie om tilgivelse, at det var han som drepte sjåføren, skriver legen i erklæringen, som brukte dette som eksempel på at Moland er svært syk, og ikke oppfører seg som vanlig.

De forskjellige advokatene argumenterer deretter for om legens dokument skal avvises helt eller delvis, og mener at det ikke er nok at én lege undersøker nordmannen.

Presidenten for militærtribunalet sier at en lege fra militæret, politiet og sentralsykehuset skal undersøke Molands helsetilstand

-Redd han skal dø
Hjemme i Norge sitter foreldrene hans og er svært bekymret for sønnens helse.

- Det er fryktelig tøft å høre hvordan han har det. Han virker nærmest sinnsforvirret og jeg er redd at det kan være malariaen som har påvirket hans psykiske helse, sier Mathilde Moland til TV2.

- Jeg ber om at norske myndigheter hjelper Tjostolv. Hvis ikke så er jeg redd for at han kan dø. Han er svært syk, så vær så snill og hjelp ham, sier Mathilde Moland.

Svært syk
Moland har de siste dagene vært svært syk, og nekter å ta til seg næring eller medisiner. Ifølge TV-kanalen skal nordmannen ikke være i stand til å kommunisere på vanlig måte.

Les også: - Vil ikke spise eller drikke

Siden han og French ble fengslet i Kisangani i mai, har begge vært malaria syke, i tillegg til at forholdene i fengselet er svært ille.

Dømt for drap
Den norske UD-representanten i Kisangani trodde før retten ble satt at det var store grunner til å tro at ankesaken til Moland og Joshua French på ny ville utsettes, grunnet Molands helsetilstand.

Også advokat Furuholmen ønsker å få saken utsatt grunnet Molands helse, men de to ble altså ført inn i retten like før halv tolv i dag.

French og Moland ble i september dømt til døden fram ganger, blant annet for drap, drapsforsøk og spionasje.