Gå til sidens hovedinnhold

Gratis skolemat i rekordfart

Flertallet på Stortinget ber regjeringen sørge for at det blir servert et gratis måltid i grunnskolen allerede fra neste skoleår.

Utdanningsminister Kristin Clemet har sagt blankt nei til gratis skolemat, men blir nå overkjørt av flertallet på Stortinget.

Utdanningskomiteen i Stortinget har behandlet saken i rekordfart, og gir i sin innstilling mandag ettermiddag regjeringen marsjordre.

- Stortinget ber regjeringen innen utgangen av våren 2006 utrede en ordning med skolemåltid i grunnskolen, med sikte på en gradvis innføring, heter det i vedtaket.

Dette blir banket igjennom i Stortinget – mot regjeringens vilje – av Frp, SV, Ap og Sp på torsdag.

Bedre læring
Stortingsflertallet ber regjeringen om å utrede hvordan servering av skolemat bør gjennomføres, og hva det kommer til å koste.

- Vi legger vekt på at bedre matvaner bidrar til å skape mer ro, bedre mulighet for læring, og dermed bedre karakterer, sier Arne Sortevik (Frp), som er saksordfører.

Frps utdanningspolitiker Arne Sortevik er svært fornøyd med innstillingen, som kommer kort tid etter at Frp-ledelsen fikk paritets landsmøte med på å programfeste gratis skolemat.

- Dette er en stor og viktig sak, understreker Sortevik.

Ønsker rask utredning
Sortevik håper regjeringen er like rask i sin behandling av skolemat som Stortinget.

- Vi forventer at regjeringen setter i gang med arbeidet med en gang, og leverer resultatet av utredningen tidlig vår, slik at ordningen kan innføres helt eller delvis fra begynnelsen av skoleåret 2006, sier han.

Brød og frukt
Sortevik demper forventningene til skolemåltidene, og mener det ikke er nødvendig å legge opp til varmretter. Det holder med brødmat, frukt, grønt og drikke, mener han.

Sortevik viser til at superkokker stadig disker opp med lekre godbiter, basert på enkle og sunne råvarer.

- Det gir god næring, og behøver verken bli kjedelig eller lite appetittlig, sier han.

Drikke uten sukker er minst like viktig som et godt måltid, sier han.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken