Gå til sidens hovedinnhold

Graver opp Bobby Fischers lik

Vill kamp om sjakkgeniets millioner.

MER FRA NETTAVISEN SJAKK

Da saken først ble kjent 1. april, trodde mange det var en morbid aprilspøk.

Det var det ikke.

Nå har Høyesterett på Island bestemt at kisten med den eksentriske og omstridte sjakkmesteren Robert "Bobby" Fischer skal graves opp.

Det skal tas vevsprøver for å avgjøre om han er far til sin tidligere kjærestes barn.

"Alle" vil ha arven
Eks-kjæresten Marilyn Young, hans tidligere kone, to nevøer og skattemyndighetene i USA gjør alle krav på Fischers formue, som er anslått til 2 millioner dollar.

64-åringen etterlot seg intet testamente da han døde på et sykehus i Reykjavik i januar 2008, etter lang tids sykdom.

Det store spørsmålet er om han er far til Jinky Young (9). Han sendte penger til barnet i tiden før han døde, ifølge britiske Telegraph.

«Rått og brutalt. Det forstyrrer graven»

- Jeg er glad retten lot oss få bevise at Bobby er faren til mitt barn, sier Marilyn Young til Manila Bulletin. Mor og barn bor på Fillippinene.

Bobby Fischers venner på Island er ikke like begeistret.

- Å grave opp liket for å innhente DNA-prøver, som kan tas på andre måter, er rått og brutalt. Det forstyrrer graven og er svært alvorlig, sier Einar S. Einarsson til Chessbase.

Gudjon Olafur Jonsson, som representerer de amerikanske slektningene (to sønner av Fischers søster), sier til msnbc.com at hans klienter aksepterer rettsavgjørelsen og avventer resultatet av testene.

Århundrets parti
Fischer blir av mange vurdert som det største sjakktalentet verden har sett. Han ble verdensmester i 1972 etter en legendarisk match i Reykjavik og var den første som klarte å bryte en massiv Sovjet-dominans.

Som 13-åring i 1956 spilte han som er blitt kalt århundrets sjakkparti. Året etter vant han US Open og han vant alle sju USA-mesterskapene han deltok i.

Han var verdensmester i tre år til han nektet å stille opp for å forsvare tittelen mot Sovjets Anatolij Karpov.

På kant med USA
Det er laget flere filmer om sjakkmesteren. Bobby Fischer Live og Me & Bobby Fischer kom begge i fjor (mer om filmene her).

I 1992 gjorde Fischer comeback da han vant en revansjematch mot Boris Spasskij i Beograd. Matchen var et brudd på USAs sanksjoner mot Jugoslavia.

De siste årene av sitt liv gjorde Fischer seg bemerket med sitt hat mot USA og jøder – selv om han faktisk var halvt jødisk selv.

Etter 11. september uttalte han til filippinsk radio at «Dette er virkelig strålende nyheter, det er på tide at jødene får sparket inn hodene. Det er på tide å gjøre seg ferdig med USA en gang for alle».

Han benektet også holocaust.

Selv om han var kjent for sin eksentriske, ukonvensjonelle opptreden og ekstreme politiske synspunkter, var oppførselen ved brettet alltid upåklagelig.

Han ble arrestert i Japan i 2004, men motsatte seg utlevering til hjemlandet USA. Han ble sluppet fri i 2005 etter at Island forbarmet seg over ham og innvilget statsborgerskap.

Der bodde han altså til han døde i 2008.

Bli tilhenger av Nettavisen SjakkFacebook

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");
Nettavisen Sjakk on Facebook
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken