Gå til sidens hovedinnhold

Greenpeace-Nora løslatt

Greenpeace-aktivist Nora Christiansen (37) og tre andre aktivister ble løslatt onsdag ettermiddag.

De fire Greenpeace-aktivistene har sittet varetektsfengslet i 20 dager etter aksjonen mot gallamiddagen på Christianborg slott i forbindelse med klimatoppmøtet i København.

- De blir løslatt iløpet av en time, sa politiaadvokat Dorrit Borggaard til Ekstra Bladet tirsdag kveld.

Dermed kunne norske Nora Christiansen, samt Greenpeace-kollegene Juan Lopez de Uralde, Christian Schmutz og Joris Thijssen, igjen nyte friheten etter å ha feiret jul i dansk fengsel. Det var lagt ut rød løper til de fires ære utenfor Vestre fengsel i København, som slapp ut like før klokken 18.00 onsdag.

Fikk e-post
Borrggaard sier løslatelsen kommer som et resultat av at Greenpeace onsdag sendte en liste med fem personer som skal ha deltatt i aksjonen - i tillegg til de fire som ble pågrepet.

- Vi fikk først navnene på medgjerningsmennene på en e-post fra Greenpeace klokken 16.51 i dag. Derfor er det ikke lengre grunn til å holde dem varetektsfengslet av hensyn til etterforskningen, sier Borggaard.

- En god aften
Avisen fikk fatt i Nora Christiansens ektemann, den danske Greenpeace-sjefen Mads Flarup, da han han var på vei for å hente de fire løslatte aktivistene.

- Jeg er sikker på at vi alle får en god aften - det er deilig at hun og barna nå kan være sammen igjen, sa ektemannen.

Greenpeace i Danmark opplyser til Nettavisen at Nora Christiansen ikke vil være tilgjengelig for intervju før ved en pressekonferanse i København klokken 11.30 torsdag.

- Modige
Greenpeace-toppsjef Kumi Naidpp sier i en pressemelding:

- Fire modige kolleger har tilbragt mange lange netter samt jul og nyttår borte fra ektefeller og barn, fordi politiet mistet hodet. Fengsling av fredelige aktivister har bare bidratt til å gi Danmark et dårlig rykte i utlandet - i tillegg til at toppmøtet i desember var en total fiasko.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken