Gå til sidens hovedinnhold

Grensehandelen går ned

Nedgang for første gang på 15 år.

Oslo (NTB): For første gang på 15 år var det i fjor nedgang i grensehandelen med Sverige og Danmark.

- Dette er flott og noe vi ikke har opplevd så lenge jeg kan huske. Foreløpige tall viser at grensehandelen i fjor gikk ned med nærmere 7 prosent. En grunn er at prisene på kjøtt- og meierivarer har stått mer stille hos oss enn i nabolandene våre, sier direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) til Nationen.

Grensehandelen i fjor utgjorde totalt i underkant av 9 milliarder kroner.

Fra januar til november i fjor økte de norske matvareprisene med rundt 4 prosent. I Sverige økte matprisene med 7 prosent og 7,5 prosent i Danmark.

- Dette skyldes at landene i EU er mindre skjermet mot svingningene på verdensmarkedet. Da de internasjonale matvareprisene økte kraftig høsten 2007, fikk dette mer å si for Sverige og Danmark enn for oss. I Danmark har faktisk matvareprisene økt mer enn i Norge i to år på rad, sier avdelingsdirektør Johanne Kjuus i Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

Kronekursen har også påvirket grensehandelen.

- At den norske krona svekket seg i forhold til den svenske, bidro nok til å dempe grensehandelen enda mer på tampen av 2008. Men her har vi ikke de endelige tallene ennå, sier Angell. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken