Gå til sidens hovedinnhold

Gresk streikekaos skaper finansuro

Protester mot spareplan hos EUs budsjettversting. Børsene raser.

Det største fagforbundet i Hellas vedtok torsdag en kommende storstreik i protest mot regjeringens foreslåtte innstramminger.

Dette gjelder forbundet GSEE, som har rundt to millioner medlemmer i privat sektor. Samtidig begynner ligningsfunksjonærene, tollfunksjonærer og ansatte i finansdepartementet en 48-timers politisk streik, og det største forbundet i offentlig sektor planlegger streik onsdag neste uke.

Streikebølgen viser at statsminister George Papandreou sliter med å få aksept for sin plan om å redusere landets gapende budsjettunderskudd fra 12,7 prosent av brutto nasjonalprodukt til 3 prosent i 2012.

Han har blant annet foreslått økte drivstoffavgifter og høyere pensjonsalder, samtidig som han har gått bort fra et valgkampløfte om å øke lønningene mer enn prisveksten.

Papandreou har appelert om at grekerne må tåle smertefulle tiltak, og han har sagt at landet ikke har råd til en streikebølge.

GSEE-talsmann Stathis Anestis sier til nyhersbyrået Bloomberg News at Papandreou har lagt seg flat for finansmarkedene.

Tema i finansmarkedene
De siste månedene har finansmarkedene blitt stadig mer opptatt av statsfinansene i land som Hellas, som har økt sin allerede betydelige statsgjeld ved å kjøre budsjettunderskudd for å dempe nedturen etter finanskrisen.

Dette har ført til at renten på gjelden i Hellas og flere andre land har økt. Investorene frykter i økende grad at land kan komme til å misligholde gjelden sin eller eventuelt redusere gjelden ved å devaluere valutaen i de tilfeller hvor lånene er i egen valuta, og de krever stadig mer betalt for å ta denne risikoen.

I tillegg kan slik usikkerhet føre til at flere land blir tvunget til å redusere stimulitiltakene mye raskere enn de hadde tenkt, noe som øker faren for ny økonomisk nedtur.

I tillegg til Hellas er flere andre EU-land i fokus, for eksempel Irland, Spania og, i økende grad de siste dagene, Portugal. Usikkerheten rundt Portugal økte etter at skuffende investorinteresse for et portugisisk statslån denne uken.

Kursfall
Nervøsiteten kan leses ut av aksje- og valutamarkedene. Aksjebørsene faller markant torsdag.

Oslo Børs endte ned 3,0 prosent til 357,8 poeng. Også internasjonalt er det knallrøde tall, både for torsdag og for uken som helhet.

Og selv om USA også har sine problemer med statsgjelden, har problemene i Hellas og andre land skapt så stor nervøsitet rundt euro-samarbeidet, at euroen har falt markant mot dollar. En euro koster torsdag 1,38 dollar. Så billig har ikke amerikanerne kunnet kjøpe euro siden i fjor sommer. De to siste månedene har euroen falt 8-9 prosent mot dollar.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken